Linkovi

Zategnutost na Korejskom poluostrvu


Južnokorejska vozila se vraćaju iz severnokorejskog grada Kesonga
Južnokorejska vozila se vraćaju iz severnokorejskog grada Kesonga

Severna Koreja uputila još jedno upozorenje, ovaj put strancima u Južnoj Koreji, kojima je savetovano da napuste zemlju.

Severna Koreja pozvala je strance da napuste Južnu Koreju kako bi izbegli eventualni vojni konflikt i uputila još jednu ratnu pretnju na korejskom poluostrvu. Severna Koreja je izdala slično upozorenje prošle nedelje stranim ambasadama u Pjongjangu.

U medjuvremenu, severnokorejski radnici se danas nisu pojavili na poslu u Kesongu, zajedničkoj industrijskoj zoni sa Južnom Korejom jer je Pjongjang suspendovao operacije u toj poslednjoj direktnoj ekonomskoj vezi izmedju dve zemlje. Južnokorejska predsednica Park Geun Hje izjavila je da će odluka Pjongjanga da povuče više od 50.000 radnika iz tog objekta, naneti štetu kredibilitetu Severa u svetu kao mesta sa kojim treba poslovati.

Zategnutost na korejskom poluostrvu se pogoršala u proteklim nedeljama, dok je Severna Koreja, nezadovoljna novom rundom medjunarodnih sankcija, zapretila da će napasti Južnu Koreju, Sjedinjene Države i američke objekte u regionu Južnog Pacifika.

Japan je odgovorio na pretnje Severne Koreje raspoređivanjem presretača balističkih projektila na ključnim lokacijama u Tokiju i okolini kako bi se grad odbranio u slučaju raketnog napada Severne Koreje.
XS
SM
MD
LG