Linkovi

Severna Koreja pomerila projektile


Južnokorejski vojnici na vežbama u blizini demilitarizovane zone, 4. april, 2013.
Južnokorejski vojnici na vežbama u blizini demilitarizovane zone, 4. april, 2013.

Severna Koreja prebacila svoje rakete srednjeg dometa na istočnu obalu, samo nekoliko sati pošto je Pjongjang izdao poslednje odobrenje za napad na SAD.

Južnokorejski zvanični izvori potvrdili su da je Severna Koreja prebacila svoje rakete srednjeg dometa na istočnu obalu, samo nekoliko sati pošto je Pjongjang izdao poslednje odobrenje za napad na Sjedinjene Države. Pentagon je, u međuvremenu, počeo pripreme za razmeštanje u narednih nekoliko nedelja, američkog usavršenog sistema antibalističke odbrane na Pacifik, kao protivmeru severnokorejskoj pretnji nuklearnim napadom. Portparolka Pentagona je juče saopštila da će sistem biti razmešten na Guamu, oko tri hiljade kilometara jugoistočno od Korejskog poluostrva.

Saopštenje američkog Sekretarijata za odbranu je izdato posle najnovijih pretnji Pjongjanga - SAD i Južnoj Koreji. Američki sekretar za odbranu Čak Hejgl kaže da te pretnje smatra ozbiljnim.

“Neke akcije preduzete proteklih nekoliko nedelja predstvaljaju stvarnu i nedvosmislenu pretnju interesima naših saveznika, počevši od Južne Koreje i Japana, kao i direktnu pretnju SAD, našim vojnim bazama na Guamu, Havajima i američkoj zapadnoj obali,” rekao je Hejgl.

Severna Koreja nastavlja da povećava napetosti, blokiranjem pristupa južnokorejskih radnika zajedničkoj industrijskoj zoni Kesong, u blizini međusobne granice.

Pjongjang je time ugrozio poslednji element saradnje Severne i Južne Koreje. Neki od radnika strepe za svoju bezbednost.

“Brinem ne samo za ljude u Kesongu, nego strepim i zbog opšte situacije, sve što se tiče moje kompanije dovedeno je u pitanje, nervozan sam zbog toga.”

Portparol južnokorejskog Ministarstva odbrane kaže da je u slučaju ugrožavanja bezbednosti radnika, poslednja opcija vojna.

Severna Koreja je gnevna zbog uvođenja dodatnih sankcija Ujedinjenih nacija, posle treće severnokorejske nuklearne probe izvršene u februaru. Pjongjang preti ratom Južnoj Koreji i nuklearnim napadom na Sjedinjene Države.
XS
SM
MD
LG