Linkovi

Pjongjang blokirao industrijsku zonu


Industrijski kompleks Kejsong.
Industrijski kompleks Kejsong.

Predstavnik Južnekorejskog ministarstva za ujedinjenje Kim Hjung-Seok kaže da je za ministarstvo prioritet bezbednost južnokorejskih radnika

Severna Koreja zabranila je južnokorejskim radnicima ulaz u zajedničku pograničnu industrijsku zonu, ugrožavajući poslednji element saradnje dve zemlje.

Južnokorejsko ministarstvo za ujednjenje, koje je danas informisano o odluci Pjongjanga, saopštilo je da nije obavešteno koliko će dugo zabrana trajati. Predstavnik Kim Hjung-Seok kaže da je za ministarstvo glavni prioritet bezbednost južnokorejskih radnika.

“Severnokorejska mera da suspenduje industrijsku zonu prepreka je stabilnom regulisanju zone. Apelujemo na Sever da odmah normalizuje pristup industrijskoj zoni Kejsong".

Pjongjang je danas objavio da je suspendovao pristup južnokorejskih radnika industrijskom kompleksu Kejsong, ali je dodao da će dozvoliti stotinama južnokorejskih radnika da se vrate kućama. Južna Koreja kaže da joj nije rečeno dokle će zabrana ulaska biti na snazi, ali upozorava da bi, ako zabrana potraje, južnokorejski radnici mogli da ostanu bez hrane i drugih potrepština.

Nova odluka Severne Koreje predstavlja najozbiljniju pretnju industrijskom kompleksu, otvorenom 2004. godine, koji obezbeđuje siromašnom Severu oko dve milijarde dolara trgovinskog prihoda.

Zabrana je zavedena samo nekoliko sati pošto je američki državni sekretar Džon Keri upozorio severnokorejsku vladu da ne preduzima, kako se izrazio, “dalje opasne i nepromišljene pretnje.”

“Poslednjih nekoliko dana čuli smo od severnokorejske vlade izuzetno veliku količinu neprihvatljive retorike, stoga danas želim da budem potpuno jasan. SAD će braniti i zaštiti sebe i svog saveznika Južnu Koreju. Južnokorejski ministar inostranih poslova i ja takođe smatramo da je važno da budemo fokusirani na naš zajednički cilj - da Korejsko poluostrvo bude miroljubivo i lišeno nuklearnog oružja”.

Južnokorejski ministar inostranih poslova Jun Bjung-se i Keri su u Vašingtonu zajednički pozvali Severnu Koreju da se vrati šestostranim nuklearnim razgovorima.

Ranije juče, Severna Koreja je saopštila da će ponovo aktivirati nuklearni reaktor u Jongbjonu, radi proizvodnje nuklearnog oružja i struje koja nedostaje zemlji. Pjongjang je ugasio taj nuklearni reaktor 2007, u zamenu za stranu ekonomsku pomoć.

Severna Koreja je gnevna zbog zavođenja pooštrenih sankcija Ujedinjenih nacija, koje su usledile posle treće severnokorejske nuklearne probe izvršene u februaru. Pjongjang već nedeljama objavljuje ratne pretnje, uključujući pretnju da će Seul pretvoriti u “zapaljeno more” i izvršiti raketne napade na američke vojne baze na Havajima, Guamu i Japanu.
XS
SM
MD
LG