Linkovi

Seul očekuje novi napad


Južnokorejske pomorske snage
Južnokorejske pomorske snage

Šef severno korejske obaveštajne službe izjavio je da će Severna Koreja verovatno ponovo napasti Južnu Koreju, nakon smrtonosnog prošlonedeljnog granatiranja jednog južnokorejskog ostrva.

Novinska agencija Jonhap navela je da je direktor južnokorejske Nacionalne obaveštajne službe, Von Sei-hun, predvideo još jedan severnokorejski napad tokom današnjeg sastanka jednog parlamentarnog odbora.

Johnap agencija navodi izjavu zakonodavca vladajuće stranke Rija Beuma-kvana da je Von rekao odboru da je Severna Koreja napala ostrvo Jeonpjong 23. novembra kako bi skrenula pažnju sa svojih unutrašnjih problema.

Ri je takođe naveo izjavu Vona da je severno korejsko rukovodstvo suočeno sa sve većim nezadovoljstvom javnosti zbog siromaštva u zemlji i očiglednog plana Kima Džong-ila da preda vlast svom najmladjem sinu, Kimu Džong-unu.

U međuvremenu, Kina je pozvala sve umešane strane da izbegavaju zapaljive tenzije u regionu. Zvanična novinska agencija Šinhua navela je izjavu ministra inostranih poslova, Janga Điečija, da sve strane treba „da deluju staloženo i uzdržano.“ On je najviši kineski funkcioner koji je javno komentarisao tu krizu.

Sjedinjene Države i Južna Koreja su, u medjuvremenu, danas okončale obimne pomorske vežbe u Žutom moru. Južnokorejsko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da dve zemlje pregovaraju o još jednoj velikoj zajedničkoj vežbi koja bi trebalo da se održi već ovog meseca.

XS
SM
MD
LG