Linkovi

Južna Koreja krivi Sever


Radne delegacije dve Koreje koje su nastojale da upriliče sada odložene razgovore dva suseda
Radne delegacije dve Koreje koje su nastojale da upriliče sada odložene razgovore dva suseda

Razgovori, koji su trebalo da budu održani u sredu u Seulu, su otkazani u poslednjem momentu zbog, kako izgleda, relativno manjeg neslaganja

Južnokorejski ministar za ujedinjenje, Rio Kil Džae, kaže da je otkazivanje razgovora na visokom nivou sa Severom nesrećni sticaj okolnosti, ali neophodan deo novog odnosa sa Pjongjangom.

Ti razgovori, koji su trebalo da budu održani danas u Seulu, su otkazani u poslednjem momentu zbog, kako izgleda, relativno manjeg neslaganja oko toga ko će predstavljati dve zemlje.

Ministar za ujedinjenje Kil Džae je danas rekao da krivicu za otkazivanje razgovora snosi Severna Koreja koja, kako navodi, mora da pokaže iskrenost ukoliko želi da poboljša odnose sa Seulom.

Južnokorejski funkcioneri kažu da Severna Koreja odbija da pošalje funkcionere na razgovore zbog toga što je uvredjena odlukom Južne Koreje da imenuje potpredsednika vlade, a ne ministra, za šefa delegacije.

Samo nekoliko dana ranije, Pjongjang je odbacio ponudu Seula da se održe pregovori na ministarskom nivou, koje dve Koreje nisu imale od 2007. Seul je danas saopštio da Severna Koreja ne odgovara na pozive na „vrućoj telefonskoj liniji“ izmedju dve vlade, koju je Pjongjang ponovo upostavio prošle nedelje u cilju koordinacije pregovora.
XS
SM
MD
LG