Linkovi

Odloženi pregovori dve Koreje


Južnokorejska predsednica Park Geun Hje na sastanku sa ciljem razgovora o susretu dve Koreje
Južnokorejska predsednica Park Geun Hje na sastanku sa ciljem razgovora o susretu dve Koreje

Severna Koreja obavestila Seul da neće poslati delegaciju na planirane razgovore

Južna Koreja je saopštila da su razgovori na visokom nivou sa Severnom Korejom, čiji početak je bio planiran za sutra u Seulu, odloženi na neodredjeno vreme, zbog spora oko toga ko bi trebalo da predvodi dve delegacije.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje danas je saopštilo da je Severna Koreja obavestila Seul da neće poslati delegaciju na planirane razgovore zbog toga što se protivi da potpredsednik vlade Južne Koreje bude na čelu južnokorejske delegacije.
Pjongjang očigledno želi da pregovara sa južnokorejskim predstavnikom višeg ranga, odnosno ministrom za ujedinjenje Rio Kil Džaeom.

Funkcioneri dve Koreje su održali razgovore na radnom nivou juče i rano jutros u pograničnom selu Panmundžom u pokušaju da odrede kog ranga će biti šefovi delegacija na sastanku u Seulu.

Južna Koreja je tražila da na čelu delegacije Severne Koreje bude visoki funkcioner Kim Jang Gon, direktor Odseka Ujedinjeni front vladajuće Radničke stranke. Seul je saopštio da nije dobio pozitivan odgovor, što je navelo Južnu Koreju da za šefa delegacije izabere funkcionera nižeg ranga, odnosno potpredsednika vlade.

Predloženi razgovori u glavnom gradu Južne Koreje bili bi najznačajniji izmedju dve Koreje u više godina.
XS
SM
MD
LG