Linkovi

Koreja: Diskusije o susretu porodica


Južnokoreanci mašu svojim rodjacima iz Severne Koreje nakon kratkog susreta u odmaralištu Maunt Kumgang (arhivski snimak)
Južnokoreanci mašu svojim rodjacima iz Severne Koreje nakon kratkog susreta u odmaralištu Maunt Kumgang (arhivski snimak)

Razgovori dve Koreje o nastavku ponovnog ujedinjenja porodica podeljenih korejskim ratom

Severna i Južna Koreja su se u principu složile da održe razgovore o nastavku ponovnog ujedinjenja porodica podeljenih korejskim ratom, što je najnoviji znak očiglednog ulbaženja zategnutsoti izmedju dva rivala.

Medjutim, postoji neslaganje povodom toga gde bi ti razgovori trebalo da se održe. Seul je predložio da funkcioneri Crvenog krsta dve strane održe u petak sastanak u graničnom selu Panmundzom.

Državna novinska agencija Pjongjanga KCNA je odgovorila na taj predlog danas, rekavši da bi sastanak trebalo da bude održan u severnokorejskom odmaralištu Moun Kamgang, bivšem turističkom zajedničkom projektu dve Koreje.

Južnokorejska vlada je saopštila da „pozitivno“ gleda na odgovor Severne Koreje, ali insistira da razgovori o ponovnom ujedinjenju porodica treba da budu održani u Panmundžomu. Nije bilo jasno kada i kako će ovaj spor oko mesta održavanja sastanka biti rešen.

Agencija KCNA je saopštila da Odbor Pjongjanga za mirno ujedinjenje Koreje takodje želi da održi inter-korejske razgovore o obnovi posete Južne Koreje Maunt Kumbagnu.
To odmaralište je bilo ključni izvor strane valute za autoritarne upravljače osiromašene Severne Koreje dok Jug nije obustavio slanje turista 2008. Seul je suspendovao te posete u znak protesta zbog fatalnog ubistva jednog južnokorejskojg turiste na severno korejskoj granici.

Seul je saopštio da razmatra ponudu Severne Koreje o nastavku turisticckih poseta Maunt Kumgangu.
XS
SM
MD
LG