Linkovi

Susret Kina - Severna Koreja


Severnokorejski lider Kim Džong Il i kineski državni savetnik Dai Binguo, Pjongjang, Severna Koreja, 9.decembar 2010.
Severnokorejski lider Kim Džong Il i kineski državni savetnik Dai Binguo, Pjongjang, Severna Koreja, 9.decembar 2010.

Kineski zvanični mediji navode da je visoki kineski diplomata, državni savetnik Dai Binguo, vodio „iskrene i sveobuhvatne“ razgovore sa severnokorejskim liderom Kimom Džong-ilom.

U medjuvremenu, raste pritisak na Kinu da zauzda Severnu Koreju, svog dugogodišnjeg saveznika. Načelnik Združenog generalštaba oružanih snaga Sjedinjenih Država, admiral Majk Malen, danas je u Tokiju ponovio tu poruku i apelovao na Japan da se priključi Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji u suočavanju sa svim eventualnim budućim agresijama Severne Koreje.

Kineska agencija Šinhua je u kratkom izveštaju iz glavnog grada Severne Koreje navela da su Kim i kineski državni savetnik Dai Binguo „postigli konsenzus o bilateralnim odnosima i o situaciji na korejskom poluostrvu“.

Nekoliko sati ranije, američki admiral Majk Malen rekao je da Kina mora da učini više kako bi sprečila Severnu Koreju da eskalira pretnju ratom.

Severna i Južna Koreja su razmenile pretnje i zasebno održale artiljerijske vežbe, od kako su severnokorejske snage prošlog meseca granatirale južnokorejsko ostrvo Jonpjong, usmrtivši 4 osobe. Petodnevne južnokorejske vežbe završavaju se sutra.

XS
SM
MD
LG