Linkovi

Napetost raste na Korejskom poluostrvu


Zamenik severnokorejskog ambasadora pri UN, Pak Tok pred sastanak u Ujedinjenim nacijama, 19. decembar 2010.
Zamenik severnokorejskog ambasadora pri UN, Pak Tok pred sastanak u Ujedinjenim nacijama, 19. decembar 2010.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija na hitno sazvanom sastanku nastoji da ublaži zategnutost na Korejskom poluostrvu, gde Južna Koreja najavljuje nastavak vojnih vežbi, uprkos pretnjama Severa.

Rusija je zatražila vanrednu sednicu u Njujorku da bi se i Severnoj i Južnoj Koreji uputio – kako je rekla – „signal da se uzdrže“ i „podstaklo pokretanje diplomatske aktivnosti“ za političko rešavanje spora. Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine su juče telefonom razgovarali o situaciji i pozvali Seul i Pjongjang da se uzdrže.

Južnokorejska vojska je saopštila da je rešena da izvede jednodnevnu vežbu sa bojevom municijom na ostrvu u blizini sporne zapadne morske granice dve Koreje. Navedeno je da će se vežba na ostrvu Jonpjong održati sutra ili prekosutra, zavisno od vremenskih uslova.

Severna Koreja je na prethodnu južnokorejsku vežbu sa bojevom municijim na Jonpjongu, 23. novembra, uzvratila otvaranjem artiljerijske vatre na ostrvo, od koje su poginule četiri osobe.

Bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama Bil Ričardson, danas je nastavio razgovore sa severnokorejskim funkcionerima u Pjongjangu, u okviru privatnog pokušaja rešavanja krize. On je za američku televizijsku mrežu CNN danas izjavio da je situacija „veoma zategnuta“.

XS
SM
MD
LG