Linkovi

Motivi iza napada Pjongjanga


Jedna od kuća na južnokorejskom ostrvu Jonpjong stradalih u severnokorejskom artiljerijskom napadu prošle nedelje
Jedna od kuća na južnokorejskom ostrvu Jonpjong stradalih u severnokorejskom artiljerijskom napadu prošle nedelje

Severna Koreja je objavila da je postigla veliki napredak u svom nuklearnom programu. Državni mediji navode da zemlja ima novi pogon za obogaćivanje uranijuma sa hiljadama centrifuga i da gradi reaktor na laku vodu. Naglašava se da su oba pogona za mirnodopsku upotrebu.

Neki analitičari kažu da su najnovija saopštenja o nuklearnim objektima i nedavno granatiranje ostrva Jonpjong, smišljeni da bi se izvršio pritisak na regionalne sile da nastave razgovore o davanju ekonomske pomoći Pjongjangu u zamenu za okončanje programa proizvodnje nuklearnog oružja.

U međuvremenu je saopšteno da ministri inostranih poslova Sjedinjenih Država, Japana i Južne Koreje iduće nedelje planiraju da se sastanu u Vašingtonu, da bi se dogovorili o načinu uzvraćanja na severnokorejske poteze. Taj sastanak, najavljen danas u Tokiju i Seulu, samo je jedna od tekućih diplomatskih inicijativa o toj situaciji. U međuvremenu, napetost se nije smanjila.

Američki i južnokorejski ratni brodovi i dalje sprovode obimne vežbe u Žutom moru, dok dve Koreje prete jedna drugoj snažnim reagovanjem na bilo kakvu provokaciju.

Kasno danas, sekretar Centralnog komiteta vladajuće severnokorejske partije i poverljiv saradnik severnokorejskog lidera Kima Džong-ila, Čoi Tai-bok, doputovao je na petodnevne razgovore u Peking što je podstaklo nade u mogućnost diplomatskog rešenja krize izazvane prošlonedeljnim severnokorejskim artiljerijskim bombardovanjem jednog južnokorejskog ostrva. U pratnji visokog severnokorejskog funkcionera doputovao je i direktor međunarodnog odeljenja severnokorejske vladajuće partije.

Sjedinjene Države su u ponedeljak odbacile kineski predlog za održavanje hitnog sastanka šest zemalja koje nastoje da pregovorima odvrate Severnu Koreju od njenog nuklearnog programa. Jedan predstavnik rekao je da bi taj sastanak bio ništa drugo do stvaranje privida da se nešto radi, sve dok Pjongjang ne bude pokazao spremnost da promeni svoje ponašanje.

XS
SM
MD
LG