Linkovi

Južna Koreja otkazala novu vojnu vežbu


Južnokorejski marinci na Jeonpjongu, 29. novembar, 2010.
Južnokorejski marinci na Jeonpjongu, 29. novembar, 2010.

Južnokorejska vojska je odložila vežbu gađanja bojevom municijom planiranu za danas na ostrvu koje je Severna Koreja napala prošle nedelje.

Južnokorejske snage na ostrvu Jeonpjong su prvobitno juče megafonom pozivale stanovnike da se sklone u bunkere zbog vojnih vežbi koje je trebalo da se održe narednog dana.
Medjutim, nekoliko sati ranije, u drugom saopštenju objavljenom širom ostrva navedeno je da je vežba odložena. Južno korejska vojska je saopštila da je prvobitno saopštenje bilo greška.

Jeonpjong je lociran u blizini sporne zapadne pomorske granice dve Koreje i okruženo je vodama koje Severna Koreja smatra svojom teritorijom. Severna Koreja je izvršila artiljerijski napad na Jeonpjong prošlog utorka, u odgovor na južnokorejske vežbe koje su obuhvatile ariljerijsku vatru sa ostrva u sporne vode.

U severnokorejskom napadu poginuli su dva južnokorejska marinca i dvoje civila. Taj napad je takodje izazvao uzvratnu artiljerijsku vatru od strane južnokorejskih snaga. Južnokorejski predsednik Li Mjung–bak je upozorio danas Pjongjang da će „skupo platiti“ ukoliko ponovi napad.

Njegova vlada je pojačala svoje vojno prisustvo na Jeonpjongu stacioniranjem dodatnih artiljerijskih oruđa i raketnih lansera.

Pomorske snage Sjedinjenih Država i Južne Koreje juče su drugi dan uzastopce vežbale u obližnjim vodama Žutog mora u nastojanju da odvrate Severnu Koreju od novih napada.

XS
SM
MD
LG