Linkovi

Seul prijavio Severnu Koreju SB UN


Južna Koreja saopštila je da će prijaviti Severnu Koreju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog potapanja južnokorejskog ratnog broda za koji Seul tvrdi da je bio napadnut od strane severnokorejske podmornice.

Južnokorejski predsednik Li Mjung Bak je to izjavio tokom svoje posete Singapuru. Severna Koreja snažno poriče bilo kakvu umešanost u napad u kojem je poginulo 46 južnokorejskih mornara.

Samo nekoliko sati pre izjave južnokorejskog predsednika, Pjongjang je zapretio, kako je rečeno, snažnom odmazdom ako Seul to pitanje stavi pred Savet bezbednosti UN. Predsednik Li nije rekao da li će Južna Koreja zatražiti uvodjenje sankcija Severnoj Koreji ali je potapanje broda Čeonan nazvao "dostojnim prekora", i izjavio da Pjongjang mora da prizna grešku.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je u Singapuru da bi zajedničke vojne vežbe sa Južnom Korejom mogle da budu odložene kako bi se Seulu ostavilo više vremena da dobije diplomatsku podršku u UN. Te vežbe planirane su za sledeću nedelju.



XS
SM
MD
LG