Linkovi

Do sada 14 žrtava nesreće u Koreji


Spasilački brodovi oko potopljenog putničkog feribota u Koreji, 17. april, 2014.
Spasilački brodovi oko potopljenog putničkog feribota u Koreji, 17. april, 2014.

Zvaničnici obalske straže saopštili su da je potvrđena smrt 14 osoba, a očekuje se da će se taj broj znatno povećati.

Južnokorejske spasilačke ekipe bore se sa jakim strujama i mutnom vodom u potrazi za 282 osobe nestale posle potapanja trajekta u blizini južne obale te zemlje.

Zvaničnici obalske straže saopštili su da je potvrđena smrt 14 osoba, a očekuje se da će se taj broj znatno povećati. Do sada je sšađeno 179 putnika, ali nije poznato da li ima preživelih u unutrašnjosti broda koji je skoro potpuno potonuo u vodu čija temperatura je samo 12 stepeni celzijusa. Južnokorejski ministar za bezbednost Kang Bjung-kju izjavio je da će plutajući kranovi pokušati da podignu brod iz vode.

Porodice nestalih putnika su besne na vladu jer smatraju da je sporo sprovedena akcija spasavanja. Mnogi od njih frustrirano su reagovali na predsednicu Park Guen-hje tokom improvizovanog sastanka na ostrvu Džindo u blizini mesta nesreće. Predsednica Park pokušala je da uveri porodice da vlasti čine sve što je u njihovoj moći tokom misije potrage i spasavanja.

Više od 6 hiljada tona težak trajekt Sevol isplovio je iz luke Inčon u utorak uveče ka ostrvu Džedžu, oko 100 kilometara udaljenom od jugozapadne obale. Vlasti još nisu ustanovile uzrok tragedije, ali neki preživeli izjavili su da su čuli zvuk snažnog udarca pre nego što se brod okrenuo na stranu i počeo da tone.
XS
SM
MD
LG