Linkovi

SAD „ozbiljno zabrinute“ zbog Severne Koreje


Državna sekretarka Hilari Klinton sa svojim južno korejskim i japanskim kolegama , Stejt department, 6. decembar, 2010.
Državna sekretarka Hilari Klinton sa svojim južno korejskim i japanskim kolegama , Stejt department, 6. decembar, 2010.

Tokom sastanka sa ministrima inostranih poslova Južne Koreje i Japana, radi diskusija o situaciji u regionu, američka državna sekretarka Hilari Klinton je izjavila da postoji „ozbiljna zabrinutost“ zbog severnokorejskih „provokativnih“ napada.

Hilari Klinton i njene kolege razgovarali su sa novinarima uoči trilateralnog sastanka. Japanski ministar inostranih poslova Seiđi Mehara izrazio je nadu da bi tri zemlje trebalo da rade na dobijanju „čvrstog obećanja o angažovanju“ Kine i Rusije na projektu čiji je cilj da Severna Koreja odustane od svih svojih nuklearnih programa.

Južnokorejski ministar inostranih poslova Kim Sung-hvan rekao je da se sastanak održava u pravom momentu, uzevši u obzir nedavno saopštenje Severne Koreje o novom objektu za obogaćivanje uranijuma.

Ranije danas, predsednik Barak Obama je telefonom razgovarao sa kineskim predsednikom Hu Đintaom i portparol Bele kuće saopštava kako je američki predsednik zatražio od svog kolege da obavesti Severnu Koreju da su "njene provokacije neprihvatljive". Kineski mediji beleže da je predsednik Hu izrazio duboku zabrinutost zbog situacije i pozvao sve strane da reaguju "hladno i racionalno".

U medjuvremenu, Južna Koreja je započela petodnevne vojne vežbe sa bojevom artiljerijskom municijom, koje je Pjongjang osudio kao nastojanje da se podstakne rat. Južnokorejski funkcioneri odbili su da kažu gde se manevri održavaju, mada je u prethodnim upozorenjima savetovano pomorcima da izbegnu 29 lokacija među kojima je i Dečong, još jedno od ostrva u blizini sporne pomorske geranice sa Severnom Korejom.

Za to vreme, međunarodni krivični sud danas je saopštio kako razmatra da li bi nedavni severnokorejski napadi na Južnu Koreju mogli da se smatraju ratnim zločinima, za koje je taj sud nadležan. Severna Koreja se okrivljuje za napad na južnokorejski vojni brod u kojem je poginulo 46 mornara i za artiljerijski napad na ostrvo Jonpjong 23. novembra, u kojem su poginule četiri osobe.

XS
SM
MD
LG