Linkovi

Film o Koniju menja svet aktivizma


Na fotografiji snimljenoj na nepoznatoj lokaciji u Južnom Sudanu, u aprilu 2006., vidi se jedan od najtraženijih pobunjeničkih vodja na svetu, Džozef Koni, iz Božje vojske otpora.
Na fotografiji snimljenoj na nepoznatoj lokaciji u Južnom Sudanu, u aprilu 2006., vidi se jedan od najtraženijih pobunjeničkih vodja na svetu, Džozef Koni, iz Božje vojske otpora.

Dokumentarni film o zločinima pobunjeničkog vodje u Ugandi, koji je na internetu objavila jedna američka neprofitna organizacija, postao je tema razgovora širom sveta i protresao svet aktivista i boraca za ljudska prava.

Kao i mnoge druge kampanje za ljudska prava, video snimak organizacije “Nevidljiva deca” dobio je podršku slavnih ličnosti. Jedna od njih je holivudska zvezda Andjelina Džoli koja je osudila vodju Božje vojske otpora, Džozefa Konija.

On je neverovatno užasno ljudsko biće. Došlo je vreme da odgovara za svoje zločine i lepo je videti kako mladi ustaju protiv njega.”

Grupa poznatih ličnosti i američkih srednjoškolaca iskoristila je društvene medije da promoviše video koji je po brzini sticanja novih gledalaca nadmašio sve druge na internetu.

Lori Handrahen ga je videla i smatra da kampanja “Nevidljive dece” predstavlja revoluciju u svetu aktivizma. Kao stručnjak za medjunarodna ljudska prava na Američkom univerzitetu u Vašingtonu, ona smatra da bi i drugi borci za ljudska prava trebalo da izgrade zajednice novih aktivista koristeći socijalne medije na efikasniji način.

Verujem da profesionalci koji već decenijama rade u humanitarnom sektoru treba da prihvate taj novi element, da shvate da je on prisutan i da se to neće promeniti.”

Proklamovani cilj filma je da se Koni uhvati i pred Medjunarodnim krivičnim sudom odgovara za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Pobuna koju je predvodio započela je kao ustanak protiv vlade Ugande. Decenijama su u to ime vršeni napadi širom Centralne Afrike, za kojim su ostale stotine hiljada raseljenih, otete dece i osakaćenih žrtava.

Dugogodišnji protivnik Božje vojske otpora, Majkl Pofenberger, koji radi u Vašingtonu, kaže da je video snimak samo delić onoga što grupe poput “Nevidljive dece” i njegove sopstvene organizacije “Rizolv” – rade.

Znam da iza ove inicijative stoji velika strategija da se preduzmu koraci kako bi se se svest svetske javnosti o Konijevim zločinima pretočila u konkretne mere, koje će zaštiti ljude na terenu koji su žrtve napada njegove vojske.”

“Nevidljiva deca” i “Rizolv” zajedno rade na izradi mape na internetu, koja prati i pokazuje sadašnje i ranije napade Božje vojske otpora. Dve organizacije se takodje zalažu za veće američko učešće, u vojnom smislu, kao i u pomoći ekonomskom razvoju regija koje su bile mete Konijeve vojske.

No, mnogo komentara koje je video snimak izazvao u društvenim medijima je bilo i negativno, od kritika neadekvatnosti pravde na zapadni način, preko činjenice da je, sada znatno smanjena, Božja vojska otpora već potisnuta iz Ugande, do toga da bi američki aktivisti trebalo da se koncentrišu na američke probleme.


XS
SM
MD
LG