Linkovi

Kontrola simptoma ključna u lečenju ebole


Pacijent zaražen ebolom prebacuje se u Univerzitetsku bolnicu Emori u Atlanti 9. septembra 2014.
Pacijent zaražen ebolom prebacuje se u Univerzitetsku bolnicu Emori u Atlanti 9. septembra 2014.

Virus ebole u ovom trenutku ubija većinu zaraženih. Stopa preživelih mogla bi da poraste kako lekari stiču dragocena iskustva o pravilnom načinu lečenja obolelih.

Prognoze su sumorne – broj ljudi u Zapadnoj Africi inficiranih ebolom drastično će porasti pre nego što se epidemija obuzda. Međutim, lekari stiču nova saznanja o tome kako da leče obolele – a ta saznanja bi mogla da dovedu do povećanja broja pacijenata koji uspeju da prežive ebolu. Novinarka Glasa Amerike Kerol Pirson posetila je Univerzitetsku bolnicu Emori u Atlanti, gde su lekari otkrili neke ključne faktore koji će pomoći pacijentima da prežive. Ovaj izveštaj je deo projekta o eboli proizvedenog u saradnji sa Stejt Departmentom.

U avgustu, dvoje pacijenata zaraženih smrtonosnim virusom ebole avionom je prebačeno iz Liberije u Univerzitetsku bolnicu Emori. U septembru, treći pacijent je prebačen u Medicinski centar Nebraske u Omahi.

Te dve bolnice imaju specijalna odeljenja za izolaciju, i timove obučene za vanredne situacije u vezi sa epidemijama zaraznih bolesti.

Na ovom video snimku Medicinskom centru Nebraske, snimljenom za potrebe obuke, pacijent se transportuje kolicima koja imaju sopstveni karantin.

Na Univerzitetskoj bolnici Emori, doktor Džej Varki kaže da je kontrola simptoma bolesti ključna za pobedu nad ebolom.

“Ovo iskustvo me je naučilo da je kontrola simptoma – detaljno praćenje svakog pojedinačnog pacijenta, dostupnost laboratorija, praćenje nivoa tečnosti, infuzije, nadoknadjivanje elektrolita – to su neke ključne stvari u lečenju virusa ebole”.

Elektroliti su hemijski elementi koje regulišu funkciju nerava i mišića, nivo tečnosti u organizmu i krvni pritisak, i imaju ključnu ulogu u obnavljanju oštećenog tkiva.

Doktor Varki kaže da bi pacijenti, čak i u klinkama u Zapadnoj Africi, bolje reagovali na bolest uz agresivnije lečenje kojim se zamenjuju elektroliti kao što su kalijum, mangezijum i kalcijum, i telesne tečnosti izgubljene zbog dijareje i povraćanja.

Dvoje pacijenata u Emoriju, doktor Kent Brentli i Nensi Rajtbol, primili su eksperimentalni lek zvani Zi-mep. Njega je uzimalo tako malo pacijenata zaraženih ebolom da je teško reći da li je efikasan.

"Na osnovu svih raspoloživih podataka koje smo razmotrili, nemoguće je da zaključimo da li je taj lek odigrao ulogu u poboljšanju njihovih simptoma, nije imao nikakav uticaj, ili je, čak, usporio njihov oporavak”, ističe dr Varki.

Lekari bolnice Emori dele svoja iskustva o ulozi kontrole simptoma sa lekarima u Zapadnoj Africi i drugde.

"Nadamo se da ćemo, takvom kontrolom simptoma i negom pacijenata moći da smanjimo broj smrtnih slučajeva i razorne posledice koje je izazvao ovaj virus”.

U ovom trenutku, virus ebole ubija većinu zaraženih ljudi. Međutim, uz izgradnju više centara za lečenje u Zapadnoj Africi, dostavljanje veće količine medicinskog materijala i dolazak više zdravstvenih radnika, očekuje se da će mnogo više pacijenata uspeti da preživi ebolu.

XS
SM
MD
LG