Linkovi

Konklava počinje u utorak


Kardinali iz Brazila Odijo Pedro Šerer (desno) i Heraldo Mahelja Anjelo stižu na današnji sastanak u Vatikanu
Kardinali iz Brazila Odijo Pedro Šerer (desno) i Heraldo Mahelja Anjelo stižu na današnji sastanak u Vatikanu

Kardinali Rimokatoličke crkve dogovorili se o datumu početka tradicionalnog izbora za papu, koji će naslediti Benedikta XVI

Vatikan je saopštio da će se kardinali Rimokatoličke crkve sastati u utorak kako bi počeli konklavu na kojoj će biti izabran naslednik pape Benedikta XVI.

Datum održavanja konklave dogovoren je tokom današnjeg sastanka kardinala u Vatikanu, posle pet dana razgovora iza zatvorenih vrata. Svih 115 kardinala s pravom da izaberu novog papu prisustvovalo je sastanku.

Očekuje se da će svi da glasaju tokom konklave, sve dok jedan kandidat ne prikupi dvotrećinsku većinu, ili 77 glasova. Kardinali moraju da budu mlađi od 80 godina da bi glasali.

Konklava, vekovna tradicija za izbor novog pape, biće održana u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu. Vatikan je po svemu sudeći odlučan da izabere novog papu do ovogodišnjeg uskrsa 31. marta.

Papa Benedikt podneo je ostavku prošlog meseca posle skoro osam godina, čime je postao prvi papa koji je dobrovoljno napustio položaj u poslednjih 600 godina.
XS
SM
MD
LG