Linkovi

Obnova Koni Ajlenda nakon Sendi


Koni Ajlend neposredno nakon uragana Sendi
Koni Ajlend neposredno nakon uragana Sendi

Glas Amerike je tokom zime pratio članove porodice Vurderis, koji su čistili, popravljali i obnavljali čuvene atrakcije na Koni Ajlendu sve do ponovnog otvaranja 2013.

Prošlog okotobra, kada je uragan Sendi pogodio istočnu obalu Sjedinjenih Država snažnim vetrom, plimom i poplavom, ugrozio je i život i imovinu hiljada stanovnika koji žive i rade na priobalnim područjima kao što su Koni Ajlend i Bruklin.

Koni Ajlend je više od stoleća poznat po zabavi, opuštanju i morskim uzbudjenjima. Medjutim, zemlja snova se pretvorila u noćnu moru za porodicu Vurderis 29. oktobra, kada je velika plima poplavila sve sprave i igre u njihovom zabavnom parku.
Sto godina stari ringišpil i kuća straha iz 1955, bili su gotovo uništeni.

„Kad smo došli i videli do koje mere je sve uništeno, bilo je kao smrt, figurativno rečeno kao smrt.“

Dino Vurderis je radnik treće generacije u ovom prodičnom biznisu.

„Kažem figurativno kao smrt, jer mnogo ovih stvari ima svoju istoriju.“

Medjutim, porodica je rešila da sve obnovi. Dino je radio sa petočlanom ekipom koju poznaje od detinjstva. Oni su pomagali njegovom ocu, suvlasniku Stivu Vurderisu, koji je vodio čišćenje i renoviranje. Stivov brat Deni Vurderis je vodio logistiku i finansije. On kaže da je porodica morala da pozajmi mnogo novca za popravku i novu opremu.

„Najviše vas zaboli kada morate da bacite deo stare opreme koji je služio 70 – 80 godina, koji je bio potopljen i jasno vam je da ne može da se obnovi. Posebno je teško baciti takve stvari.“

Tri meseca neprekidnog rada kasnije, veliki ringišpil je popravljen, a dečji ringišpili su pojačani, dok su delovi kuće straha obnovljeni ili zamenjeni. Porodica Vurderis je zaključila da je spremna za ponovno otvaranje Koni Ajlenda.

„Sačuvali smo nekoliko relikvija, ali mnogo toga je novo. Mehanika je potpuno nova. Prema tome, ako letos svratite, videćete mnogo novih stvari“, kaže Dino.

Ponovno rodjenje Koni Ajlenda je postalo realnost u martu, kada su visoke ličnosti i Njujorčani zajedno došli na slavno drveno šetalište na svečano otvaranje. Porodica Vurderis je ponudila besplatnu zabavu.

„Nisam mogao da budem srećniji. Sve je bilo kako smo želeli. Svi ringišpili su ispravni i rade. Stoprocentno. Presrećan sam.“

Veliki deo onoga što je uragan Sendi uništio je ponovo izgradjeno. Ipak, verovatno se može reći da rezultati nigde ne donose veće zadovoljstvo nego ovde.
XS
SM
MD
LG