Linkovi

Kongresmeni: Flin možda prekršio zakon


Predsedavajući Odbora za nadzor i reformu vlade Predstavničkog doma, republikanski kongresmen iz Jute Džejson Čafec (desno) i demokratski kongresmen iz Merilenda Ilajdža Kamings u razgovoru sa novinarima danas na Kapitol Hilu
Predsedavajući Odbora za nadzor i reformu vlade Predstavničkog doma, republikanski kongresmen iz Jute Džejson Čafec (desno) i demokratski kongresmen iz Merilenda Ilajdža Kamings u razgovoru sa novinarima danas na Kapitol Hilu

Dvojica članova odbora Predstavničkog doma za nadzor administracije, iz obe stranke, ocenila su da je predsednikov bivši saveznik za nacionalnu bezbednost, general Majk Flin, možda prekršio zakon pošto nije javno obelodanio uplate koje je primio 2015. za govor koji je održao u Moskvi i druge javne nastupe.

“To je veliki problem”, rekao je novinarima na Kapitol Hilu Ilajdža Kamings, vodeći demokrata u odboru.

Kamings je zajedno republikanskim kolegom, predsedavajućim odbora Džejsonom Čafecom razmotrio Flinovu prijavu za status, koji podrazumeva pristup poverljivim podacima, podnetu 2016.

“Ne vidim podatke koji potvrđuju da se general Flin povinovao zakonu”, izjavio je Čafec.

Kognresmeni ističu da Flin nije tražio dozvolu, niti je informisao federalnu vladu o uplatama koje je primio za nastupe pred ruskim organizacijama 2015. kao i lobiranje u korist turske vlade.

"Kao bivši vojni oficir, jednostavno ne možete da primate novac od Rusije, Turske ili bilo koga drugoga - a čini se da on jeste prihvatio novac od njih", kazao je Čafec, republikanac iz Jute.

Kamings i Čafec kažu da bi Flinu moglo da se sudi zbog toga i da treba da se odrekne novca koji je primio.

Oni su razgovarali sa novinarima pošto je Bela kuća odbila njihove zahteve da pruže informacije u vezi sa Flinovim statusom pristupa poverljivim podacima, kao i uplatama koje je dobio od grupa povezanih sa ruskom i turskom vladom.

Flin je bio prinuđen da podnese ostavku na položaj u Beloj kući pošto je lagao potpredsednika Majka Pensa o svojim razgovorima sa ruskim ambasadorom u SAD Sergejem Kisljakom u tranzicionom periodu pre nego što je Tramp zvanično stupio na položaj. Takođe nije obelodanio da je primao novac od tri ruske kompanije, uključujući i propagandnu mrežu Kremlja RT.

Suma uplaćena od RT-a odnosila se na govor, koji je Flin održao na jednom skupu u Moskvi, gde je sedeo za istim stolom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

XS
SM
MD
LG