Linkovi

Kongres počeo pretres o Poreskoj upravi


Stiven Miler (desno) i Rasel Džordž na današnjem pretresu
Stiven Miler (desno) i Rasel Džordž na današnjem pretresu

Pred Odborom za finansijska pitanja Predstavničkog doma razmatra se fokusiranje lokalnih kancelarija na pojedine konzervativne grupe

Američki kongres započeo je pretres o tome kako je vladina poreska uprava podvrgla specijalnoj proveri politički aktivne konzervativne grupe, koje su se protivile Obaminoj poreskoj politici.

Stiven Miler, kojeg je predsednik Obama ove nedelje smenio sa položaja vršioca dužnosti direktora federalne Poreske uprave, pozvan je danas da svedoči pred Odborom za finansijska pitanja Predstavničkog doma Kongresa.

Republikanci koji se ne slažu sa Obamom i pojedine demokrate, pozvale su da se sprovede sveobuhvatna istraga. Predsedavajući odbora, kongresmen Dejvid Kemp otvorio je današnje zasedanje.

„Ta otkrića usmerena su protiv principa slobode govora i sloboda na kojima je ova zemlje bila ustanovljena“.

Na pretresu je takođe svedočio generalni inspektor sekretarijata za finansije Rasel Džordž, u čijem se izveštaju okrivljuje loše rukovođenje u Vašingtonu, koje je dozvolilo kancelarijama na terenu da se fokusiraju na konzervativne grupe.

„Da li je Poreska uprava koristila neprikladne kriterijume u svojim proverama organizacija koje su se prijavile za izuzeće od poreza? Da li je poreska uprava odlagala odluke o njihovim prijavama? Jeste. I konačno, da li je poreska uprava postavljala neprikladna i nepotrebna pitanja onima koji su se prijavili? Ponovo, jeste“.

U svom uvodnom izlaganju, Stiven Miler je uputio izvinjenje zbog grešaka koje su učinjene i loših usluga koje je sprovela Poreska uprava, ali je odbacio tvrdnje da su njene akcije bile zasnovane na stranačkoj politici.

„Ne verujem da je stranačka politika motivisala osobe umešane u postupke opisane u izveštaju generalnog inspektora. Pročitao sam taj izveštaj i verujem da se njegovi zaključci zasnivaju na tome. Mislim da se ovde radi o nepromišljenim odlukama ljudi koji su se trudili da budu efikasniji u odabiru prioriteta u svom poslu. Spisak opisan u izveštaju, iako se ne može tolerisati, bio je greška, a ne stranačka pristrasnost“.

Mnogi od predsednikovih političkih protivnika navode da su skeptični povodom tvrdnji da visoki zvaničnici u Vašingtonu nisu bili upoznati sa specijalnim proverama konzervativnih grupa i da je pomenute aktivnosti sprovodila lokalna kancelarija u Sinsinatiju, u saveznoj državi Ohajo.

Predsednik Obama izjavio je juče da je gnevaen zbog postupaka Poreske uprave i najavio da će sarađivati sa kongresnim odborima koji se bave radom te agencije.
XS
SM
MD
LG