Linkovi

Maratonski govor u Kongresu


Prenos maratonskog govora republikanskog senatora Teda Kruza
Prenos maratonskog govora republikanskog senatora Teda Kruza

Demokrate nastoje da suzbiju republikanski predlog da se ukine zakon kojim se omogućava zdrastvena zaštita za milione novih osiguranika.

Nakon maratonskog govora republikanskog senatora Teda Kruza, koji je trajao 21 sat i 19 minuta, američki Senat, kojim dominiraju demokrate, počeo je da glasa o zakonskom predlogu u vezi sa finansiranjem vladinih ustanova pre isteka konačnog roka, 1. oktobra.

Kruz je predvodio napore republikanske većine u Predstavničkom domu da se ukine kontroverzni zakon kojim se omogućava zdrastvena zaštita za milione novih osiguranika.

Republikanski senator počeo je juče da govori u znak podrške predlogu Predstavničkog doma, usvojenom prošle nedelje, kojim se predviđa nastavak finansiranja svih vladinih ustanova posle 1. oktobra, izuzev “Obamakera”. Iza tog predloga stoji republikanska frakcija “Partija čajanke.”

Međutim, taj predlog nema nikakve šanse da bude usvojen u Senatu kojim dominiraju demokrate, dok bi nastavak obračuna između dve stranke mogao da već u utorak dovede do prestanka rada mnogih vladinih ustanova.
XS
SM
MD
LG