Linkovi

Kongres: Crnu Goru pozvati u NATO


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

U pismu državnom sekretaru Džonu Keriju članovi Kongresa traže da se Crna Gora i Makedonija pozovu da postanu članice NATO-a već od septembarskog Samita u Velsu.

Grupa od 40 američkih zakonodavaca u Predstavničkom domu uputila je pismo državnom sekretaru Džonu Keriju u kome traži da službeni Vašington nastavi da promoviše i podržava politiku proširenja NATO-a i da se u tom kontekstu založi da Crna Gora i Makedonija postanu članice Alijanse već od septembarskog Samita u Velsu.

"Posebno od vas tražimo da podržite punopravno članstvo za Crnu Goru i Makedoniju na ovogodišnjem samitu, da ohrabrite napredak u implementaciji Akcionog plana za BiH, da podržite Akcioni plan za Gruziju i radite sa saveznicima da se osigura da se Kosovo, koje je u februaru obilježilo šestu godišnjicu nezavisnosti - pridruži susjedima u programu Partnestvo za mir", navodi se između ostalog u pismu Džonu Keriju, koje je potpisalo 40 članova Kongresa, medju kojima i značajan broj uticajnih predstavnika u kongresnim odborima za odbranu i medjunarodne odnose.

Zakonodavci traže da politika proširenja bude ključni prioritet NATO-a i Sjedinjenih država i izražavaju uvjerenje da će prospekt širenja NATO-a na države koje - poput Crne Gore - imaju aspiraciju da postanu članice Alijanse - doprinijeti jačanju demokratskih institucija i vrijednosti, i da će poboljšati stabilnost i bezbjednost u regionu.

Članovi Kongresa istoveremno upozoravaju da bi izostanak podrške naporima država koje su istakle želju da se priduže NATO-u, moglo da ih obeshrabri da nastave da sprovode reforme i oslabi njihovo partnerstvo sa evro-atlantskim institucijama.

"Ovo je ključni momenat za SAD i saveznike, u kome je neophodno preduteti akciju kojom bi se osigurala relevantnost i održivost NATO-a. U susret samitu (u Velsu) spremni smo da zajedno promivišemo pristupanje Crne Gore i Makedonije Alijansi, ubrzamo proces pridruženja BiH i Gruzije, i omogućimo drugim državama u regionu poput Kosova jasnu evro-atlantsku perspektivu".

Medju potpisnicima su članovci više kongresnih kokusa, medju kojima su i članovi crnogorskog kokusa.
XS
SM
MD
LG