Linkovi

Konfuzija u Grčkoj


Lider grčke radikalne levičarske stranke, Siriza, Aleksis Cipras, pokušava da formira vladu posle izbora održanih u nedelju, 8. maj 2012.
Lider grčke radikalne levičarske stranke, Siriza, Aleksis Cipras, pokušava da formira vladu posle izbora održanih u nedelju, 8. maj 2012.

Lider grčke radikalne levičarske stranke, Siriza, Aleksis Cipras, kome je poveren mandat da formira novu vladu, apelovao je na odbacivanje svih mera štednje zavedenih u skladu sa medjunarodnim sporazumima o finansijskoj pomoći.

Cipras je danas pozvao lidere dve vodeće grčke stranke da promene stav o smanjenju vladinih izdataka što je bio preduslov za zajam u vrednosti od više milijardi dolara sa ciljem da se spreči bankrotstvo Grčke. On je rekao da je grčki narod odbacio mere štednje na nedeljnim izborima.

Stranka Siriza je osvojila 52 od 300 mesta u parlamentu na glasanju u nedelju iza konzervativne stranke Nova demokratija. Njen lider Antonis Samaras je stoga prvi dobio mandat da formira novu vladu, ali je juče odustao pošto nije bio dobio pristanak drugih stranačkih lidera. Grčki predsednik Karolos Papuljas je Ciprasu dao tri dana da formira vladajuću koaliciju.

Evropski lideri u međuvremenu vrše pritisak na Grčku da poštuje preduslove date Atini u zamenu za paket pomoći u vrednosti od preko 300 milijardi dolara. Taj sporazum zaključen je u februaru sa Evropskom unijom, Medjunarodnim monetarnim fondom i Evropskom centralnom bankom kako bi Grčka mogla da se oporavi 2015.

XS
SM
MD
LG