Linkovi

Legalizacija marihuane i kriminal - iskustvo iz Kolorada


Prodaja marihuane u Koloradu
Prodaja marihuane u Koloradu

Iako je upotreba kanabisa još uvek zabranjena u Sjedinjenim Državama, pre dve godine savezne države Kolorado i Vašington su legalizovale upotrebu marihuane u medicinske i rekreacione svrhe. U međuvremenu stručnjaci za bezbednost vode debate o uticaju legalizacije marihuana, ali i drugih vrsta droge na kriminal.

U prodavnici u Denveru "Local Product" legalno se prodaje marihuana. Prodaja marihuana u ovoj državi je legalna, a pripadnici službe bezbednosti kažu da legalne prodavnice marihuane, u većini slučajeva mogu biti veoma dobre komšije. Međutim jedan policajac u civilu, koji je zamolio da ostane anoniman, kaže da ima uzgajivača koji ne poštuju pravila.

Preplavljeni smo … pozivima građana da njihove komšije gaje marihuanu i da je se odatle širi nesnosan miris.”

Podaci federalnih službi pokazuju da svaka sedma odrasla osoba u Koloradu koristi marihuanu. I dok većina njih poštuje zakon, ima puno prijava da ljudi puše marihuanu na javnim mestima, da voze pod uticajem marihuane, prodaju je maloletnicima i krijumčare narkotik van države.

Međutim, isti podaci pokazuju i da su se hapšenja, zbog posedovanja i distribucije marihuane u Kloradu, smanjila skoro za 50 odsto od kako je prodaja legalizovana. Što se tiče kriminala promene su neznatne.Jedna organizacija aktivnih i bivših pripadnika agencija za primenu zakona, sudija i tužilaca traži od federalnih vlasti da legalizuju sve narkotike.

Da li je to fer da neko zbog posedovanja manje količine droge ili distribucije droge provede decenije u zatvoru”, zapitao se Džejson Tomas.

Džejson Tomas je bivši policajac i predstavnik grupe koja se zalaže za ukidanje prohibicije droge, skraćeno LEAP. On predviđa da će u budućnosti nekle droge biti u slobodnoj prodaji, a da neke će biti podložne oštrijim regulativama.

“Nećemo ukinuti apoteke niti će drogu moći da kupuje ko i koliko hoće. Treba imati u vidu da svaka droga ima neko dobro svojstvo. Ne može se kokain tetirati isto kao marihuana, kako sa zdravstvene tako i pravne tačke gledišta.”

On naglašava da statistički podaci u državi, o porastu kriminala ukazuju da strah, da bi se legalizacijom narkotika povećao kriminal, nije opravdan.

“To je velika varka . . . U straha su velike oči..”

Iskustvo Kolorada prati desetine drugih saveznih država u kojima aktivisti nastoje da pridobiju glasove za legalizaciju marihuane.

XS
SM
MD
LG