Linkovi

Ukrajinski oporavak od Janukoviča


Predsednik Viktor Janukovič i Dmitro Firtaš, jedan od najbogatijih Ukrajinaca, na ceremoniji otvaranja novog kompleksa za proizvodnju sumporne kiseline na Krimu, 27. aprila 2012.
Predsednik Viktor Janukovič i Dmitro Firtaš, jedan od najbogatijih Ukrajinaca, na ceremoniji otvaranja novog kompleksa za proizvodnju sumporne kiseline na Krimu, 27. aprila 2012.

Smenjeni predsednik Ukrajine Viktor Janukovič optužen je da je zajedno sa svojim bliskim saradnicima oštetio državnu kasu za više milijardi dolara.

Prema svim merilima, vlada svrgnutog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča bila je izuzetno korumpirana. On i njegovi bliski saradnici navodno su oštetili zemlju za milijarde dolara, tako da se Ukrajina sada nalazi u veoma teškoj finansijskoj situaciji.

Pošto je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič krajem prošlog meseca pobegao iz zemlje, narod je upao u njegovu velelepnu kući i imanje, u okolini Kijeva, kako bi se uverio u njegov nečuveni stil života.

Vrednost palate izgrađene od stabala i imanja od 137 hektara oko nje, procenjuje se na 75 miliona dolara. Samo uređenje prostorije za večeru i sobe za odmor navodno je koštalo 2,3 miliona dolara. Gde god da pogledate, može se videti bogatstvo, dostojno kralju.

Imanje je nakada bilo u državnom vlasništvu. Predsednik Janukovič ga je privatizovao i - po svoj prilici - za raskošno uređivanje platio krađom i korupcijom. Takođe je – kako ga optužuju, dozvolio svojim bliskim saradnicima da opljačkaju državu.

Koliko je bila korumpirana Janukovičeva vlada?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
Suma novca odneta iz Ukrajine je zapanjujuća, kaže Anders Aslund iz Pitersonovog instituta za međunarodnu ekonomiju.

"Premijer Arsenij Jacenjuk pomenuo je da je Janukovičev režim pokrao 37 milijardi dolara. To obuhvata i ostale pripadnike režima koji se smatraju 'porodicom', kao što su Andrej Hlujev i Boris Kolesnikov. Ukrajinska vlada bivšeg predsednika Janukoviča može se posmatrati kao organizovana kriminalna grupa, a njena najvažnija svrha bila je da opljačka što je moguće više novca od vlade”.

Nova prelazna vlada Ukrajine, na čelu sa premijerom Arsenijem Jacenjukom, sarađuje sa SAD, Evopskom unijom i drugim međunarodnim činiocima kako bi blokirala račune povezane sa Janukovičem i njegovom svitom, nadajući se da možda povrati deo tog novca.

Zapad u potpunosti snosi krivicu za to što se dogodilo i mora da preuzme odgovornost, smatra Natenijel Heler iz grupe pod nazivom „Globalni integritet“.

"Ukoliko ignorišemo ulogu koje su imale finansijske institucije na Zapadu, koju multilateralne institucije igraju, to ne znači samo posmatrati to iz pozitivnog ugla, već gledati iz samo jednog ugla”.

Dok se Ukrajina muči da prevaziđe kako ekonomsku tako i političku krizu, Anders Aslund preporučuje zakonodavcima u Kijevu dva poteza kako bi se suočili sa ukorenjenom korupcijom.

"Lakša stvar je uvesti zakon o konkurentnim tenderima za javne nabavke. Zatim morate da dovedete u red industriju gasa, koja je glavno čvorište za korupciju na svim nivoima, što znači da prilagodite cene prema nivoima na tržištu – ili troškovima oporavka”.

Aslund i drugi kažu da je neophodna i reforma ukrajinskog pravosuđa, koje se takođe smatra korumpiranim. A da bi zakoni imali imali smisla, kažu oni, mora da postoje sudije spremne da ozbiljno kazne ljude, koji uzimaju novac od države i trpaju ga sebi u džepove.
XS
SM
MD
LG