Linkovi

Koalicija za REKOM: Suočavanje i pomirenje umesto parola


Čovek prolazi pored murala sa likom Radovana Karadžića u Beogradu, 24. marta 2016.
Čovek prolazi pored murala sa likom Radovana Karadžića u Beogradu, 24. marta 2016.

U Beogradu je održana konferencija za medije predstavnika Koalicije za REKOM - Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na prostorima bivše Jugoslavije, na kojoj je upozoreno da parole o zaboravljanju prošlosti i okretanju budućnosti, koje plasiraju politički lideri u regionu, ne mogu da uspeju i da bez procesa pomirenja nema ni sadašnjosti ni budućnosti na Balkanu.

Lideri postjugoslovenskih zemalja odustali su od procesa suočavanja sa prošlošću i tranzicione pravde, i ignorišu obaveze čiji je cilj pomirenje, ukazali su danas predstavnici Koalicije za REKOM, a osnivač Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je upozorila da se mora prestati sa retorikom populizma i ekstremizma na političkoj sceni, koja liči na viđenu uoči rata devedesetih.

Na konferenciji za medije zagovornika Inicijative Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima, Kandić je ocenila da ovoj nepovoljnoj situaciji ide na ruku i to što EU sada nema razrađenu podršku tranzicionoj pravdi, dok je bila efikasna kroz politiku uslovljavanja u ranijoj fazi:

"Nastala je jedna praznina koju evropska zajednica do danas još uvek nije uspela da osmisli, da kreira, da definiše i da ima u vidu da postjugoslovenske zemlje zahtevaju posebnu pažnju, i da ta pažnja ne može biti manja nego u vreme oružanog sukoba. Šta više, mora imati razrađenije standarde, koji bi zapravo zbilja dovele do formiranja demokratskih institucija".

Zagovornik Inicijative REKOM, profesor iz Sarajeva Zdravko Grebo je rekao da je poruka sa ovog skupa pomalo rezignirajuća i istakao da su ovakvi javni nastupi predviđeni da se održe, posle Begrada, u Prištini, Zagrebu i Sarajevu:

"Opšti poklič, ili slogan glasi - "zaboravimo prošlost". To će reći i Plenković, i Vučić, i Bakir Izetbegović. "Okrenimo se budućnosti." To jednostavno nije tačno. Bez ovoga procesa, koji nikada neće biti okončan, ali će biti u velikoj meri ispunjen - nadamo se, nikakva dobro uređena sadašnjost, a pogotovu budućnost, nije moguća."

Nataša Kandić je podsetila da sredinom ovog meseca predstoji u Sarajevu samit lidera Zapadnog Balkana i ocenila da bi članice EU trebale da definišu konkretne obaveze zemalja kandidata kako bi bar minimum bio ispunjen za pomirenje.

To je poimenični popis svih ratnih žrtava i okolnosti njihovog stradanja, rekla je Kandić.

XS
SM
MD
LG