Linkovi

Klinton ulazi u istoriju kao demokratski kandidat


Hilari Klinton sa članicama Kongresa Keren Bes i Maksin Voters na skupu u Kaliforniji, 6. juna 2016.
Hilari Klinton sa članicama Kongresa Keren Bes i Maksin Voters na skupu u Kaliforniji, 6. juna 2016.

Bivša državna sekretarka Hilari Klinton ulazi u istoriju kao prva žena u istoriji američke politike koja je verovatni predsednički kandidat jedne od dve glavne stranke. Sinoć je agencija Asošijeted Pres saopštila da je prema njenoj analizi Hilari prikupila potrebnih 2.383 delegata izabranih na nivou država i takozvanih „superdelegata“ - da bi osigurala nominaciju. Njen demokratski rival, Berni Sanders, medjutim nastavlja da se bori, dok se u šest država, uključujući Kaliforniju, danas održavaju primarni izbori.

Poslednji „superutorak“ u ovom izbornom ciklusu... Dok se danas glasa u šest država, Hilari Klinton ušla je u istoriju i pre nego što su se birališta otvorila. Vest da je dostigla željeni broj delegata saopštena je sinoć, tokom koncerta na kojem su prikupljane donacije za Hilarinu kampanju, a na kojem su joj počast odale zvezde od Stivija Vondera do Kristine Agilere... Klinton neće biti formalno proglašena za kandidata Demokratske partije sve do stranačke konvencije u julu. Ona je izrazila radost ali i oprez na predizbornom skupu nadomak Los Andjelesa.

„Moram da vam kažem, prema vestima, na ivici smo istorijskog trenutka bez presedana, ali imamo još posla, zar ne? Sutra se izlazi na šest izbora, i borićemo se za svaki glas, posebno ovde u Kaliforniji.“

Ignorišući računicu delegatskih glasova koju su objavili svi veći američki mediji, Sanders je predvideo da će pobediti u Kaliforniji i obećao da će se boriti za nominaciju do samog kraja.

„Ako vidimo veliki odziv birača, ako radnici i mladi ljudi izadju u velikom broju da zahtevaju od vlade da predstavlja sve nas a ne samo jedan procenat, odnećemo veliku pobedu. Možemo da pobedimo ovde u Kaliforniji, u Južnoj i Severnoj Dakoti, Montani, Nju Meksiku, možemo da dobro prodjemo u Nju Džersiju i dodjemo na konvenciju sa ogromnim zamahom.“

Sandersov portparol Majk Brigs saopštio je da Hilari Klinton ima većinu glasova samo ako se računaju stotine superdelegata koji je sada podržavaju, ali imaju pravo da promene mišljenje do konvencije.

Za to vreme, na republikanskoj strani, Donald Tramp je i dalje pod paljbom zbog izjave da sudija koji predsedava u dve parnice u kojima je Trampov univerzitet tužen za prevaru, neće biti nepristrasan zbog svog „meksičkog porekla“. Sudija Gonzalo Kuriel je, inače, rodjen u američkoj državi Indijani.

Taj komentar kritkovao je i Predsedavajući Predstavničkog doma, Pol Rajan.

“Tvrdnja da neko ne može da obavlja svoj posao zbog svoje rase je školski primer rasističkog komentara.”

Rajan je ipak ostao pri podršci Trampu, navodeći da je i dalje bolji za ciljeve Republikanske stranke od scenarija po kojem pobedjuje Hilari Klinton.

XS
SM
MD
LG