Linkovi

Oštra debata Klinton-Sanders u Nju Hempširu


Demokratski predsednički kandidati senator Berni Sanders i bivša državna sekretarka Hilari Klinton u debati koju je organizovao MSNBC na Univerzitetu Nju Hempšira
Demokratski predsednički kandidati senator Berni Sanders i bivša državna sekretarka Hilari Klinton u debati koju je organizovao MSNBC na Univerzitetu Nju Hempšira

U svojoj prvoj debati jedan-na-jedan, posle izlaska Martina O Melija iz trke, Klinton i Sanders sinoć su raspravljali o tome ko je istinski progresivan političar, ko je vezan za interese velikog kapitala i šta je najveća pretnja sa kojom se suočava Amerika.

Dvoje preostalih kandidata za demokratsku predsedničku nominaciju – bivša državna sekretarka Hilari Klinton i senator iz Vermonta Berni Sanders održali su sinoć napetu i burnu debatu u Nju Hempširu, nekoliko dana pre nego što u toj državi budu održani prvi primarni izbori.

Klinton zaostaje za Sandersom 20 poena u anketama, pošto ga je jedva pobedila na stranačkim skupovima u Ajovi. Ovo je bila njihova prva debata jedan-na-jedan, pošto je bivši guverner Merilenda, Martin O'Meli, izašao iz trke posle slabog rezultata u Ajovi. Dok su odnosi u kampanji medju demokratama do sada bili srdačni, trka postaje sve uzavrelija i napetija, a Klinton i Sanders sinoć su raspravljali o tome ko je istinski progresivan političar, ko je vezan za interese velikog kapitala i šta je najveća pretnja sa kojom se suočava Amerika.

Hilari Klinton je sebe nazvala “progresivnom političarkom koja postiže rezultate”, navodeći da su predlozi senator Sandersa o besplatnim koledžima i zdravstvenoj zaštiti - obećanja koja se ne mogu održati. 74-godišnji Sanders odgovorio je da to nisu radikalne ideje, te da gotovo svaka druga razvijena zemlja na svetu ima besplatne državne koledže i univerzalni sistem zdravstvene zaštite za svoje gradjane.

“Cifre se ne uklapaju”, rekla je Hilari Klinton, navodeći da bi Sandersove ideje dovele do podizanja poreza i otežala Amerikancima napredak. Senator Sanders je istakao da bi se njegov predlog o besplatnom obrazovanju finansirao porezom na spekulacije na Vol Stritu, ističući: “srednja klasa je izbavila Vol Strit kada mu je bila potrebna. Sada je vreme da Vol Strit pomogne srednjoj klasi.”

Senator je izjavio da je Hilari Klinton ranije samu sebe opisivala kao “umerenog političara”, ističući da je nemoguće biti umeren i progresivan u isto vreme.

Klinton je delovala istinski uvredjeno kada je Sanders ukazao da je dobijala visoke honorare od velikih finansijskih firmi na Vol Stritu za držanje govora. On je izjavio da je krupan kapital u politici i Kongresu jedan od glavnih razloga za visoke cene lekova i energetsku politiku koja se oslanja na fosilna goriva i naftu.

Klinton je njegove komentare nazvala “veštim blaćenjem”, i odbacila optužbe da je svako ko prima novac od velikih kompanija - “potkupljen”. Ona je izjavila da nikada nije promenila svoja gledišta ili glas u Kongresu zbog bilo koje donacije.

Sanders se ponovo pohvalio da je prikupio milione priloga od malih donatora, ističući da je jedini kandidat u trci – bilo demokrata ili republikanac – bez takozvanog “super paka”, komiteta za političku akciju koji prikuplja neograničene sume novca uglavnom od bogatih donatora.

Na planu spoljne politike, Sanders se složio da Klinton ima iskustva, ali je dodao da je moć rasudjivanja takodje veoma važna, podsećajući da je Klinton, dok je bila senatorka iz Njujorka, glasala za invaziju na Irak, a on je glasao protiv. Klinton je odgovorila – “Glas 2002-te godine nije plan za poraz Islamske države. Moramo da posmatramo pretnje sa kojima se sada suočavamo.” Ona je zatim demonstrirala da je spoljna politika njena jača strana, iznoseći pogled na najveće diplomatske sporove koji se trenutno vode u svetu.

XS
SM
MD
LG