Linkovi

Keri u Maroku upozorio na pretnju klimatskih promena


Američki državni sekretar Džon Keri govori na konvenciji UN o klimatskim promenama.
Američki državni sekretar Džon Keri govori na konvenciji UN o klimatskim promenama.

Američki državni sekretar Džon Keri pokušao je da ublaži zabrinutost svetskih zvaničnika i ekologa da će novi američki predsednik Donald Tramp odustati od istorijskog globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena.

Na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Maroku, Keri je rekao da ne može da spekuliše o politici novoizabranog predsednika, ali da ga je politička karijera naučila da ljudi sagledavaju neka pitanja drugačije kada stupe na položaj, u poredjenju sa svojim gledištima iz kampanje.

Dok je još bio predsednički kandidat republikanske stranke, Tramp je govorio o ukidanju Pariskog sporazuma o smanjenju emisije štetnih gasova, a ubrzo posle pobede, imenovao je Majrona Ebela, koji javno izražava sumnje u globalno zagrevanje, da predvodi tranzicioni tim u Agenciji za zaštitu životne sredine. Keri je izjavio da “klimatske promene uopšte ne bi trebalo da budu stranačko pitanje”.

"Mogu vam reći sa uverenjem - SAD su na putu da ispune sve medjunarodne ciljeve koje smo zacrtali i zbog tržišnih odluka koje smo doneli, ne verujem da taj tok može da se obrne", istakao je Keri, dodajući da odluke sada donosi tržište a ne vlada.

U govoru koji je ispraćen ovacijama, Keri je upozorio i da, uprkos medjunarodnom konsenzusu, još nema garancija da će ključni ciljevi biti ispunjeni, uključujući i onaj da se ne dozvoli da rast temperature na svetu predje dva stepena Celzijusa.

XS
SM
MD
LG