Linkovi

"Dokument o Rusiji nije procureo iz obaveštajnih izvora"


Direktor američkih obaveštajnih službi Džejms Kleper
Direktor američkih obaveštajnih službi Džejms Kleper

Direktor američkih obavještajnih službi Džejms Kleper rekao je novoizabranom predsedniku Donaldu Trampu da obaveštajna zajednica nije autor dokumenta, u kojem se tvrdi da je Rusija prikupila kompromitujuće informacije o Trampu.

Digitalni medijski vebsajt BuzzFeed na internetu je postavio, kako se navodi, celokupni dosije, u kojem se iznose tvrdnje o Trampovom neprimerenom ponašanju tokom posete Moskvi i o tome da je ruska vlada godinama "pripremala, podržavala i pomagala Trampu."

Kleper je naveo u saopštenju u sredu da je rekao novoizabranom predsedniku da obaveštajna zajednica nije donela nikakve zaključke da su informacije pouzdane, te da je naglasio Trampu da ne veruje da je dokument "procurio" u javnost iz obaveštajnih izvora. Kleper je dodao da je njegova obaveza da osigura da zvaničnici imaju što je moguće potpuniju sliku o pitanjima koja bi mogla da utiču na nacionalnu bezbednost.

Tramp je u poruci na Tviteru potvrdio razgovor sa Kleperom, tvrdeći da je direktor obaveštajnih agnecija odbacio "lažni i izmišljeni izveštaj koji je ilegalno u opticaju. "Izmišljene, lažne činjenice", tvitovao je Tramp koji je prošlog petka primio pregled nepotkrepljenih informacija, dok je istovremeno brifovan o navodnom ruskom mešanju u američke predsedničke izbore. Predsednik Barak Obama je dobio iste informacije prošle nedelje.

Tramp je tvrdnje iz izveštaja odbacio i na prvoj konferenciji za novinare od pobede na izborima, koja je održana u sredu. Informacije da Moskva ima kompromitijuće informacije o budućem američkom lideru, demantovao je i portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

XS
SM
MD
LG