Linkovi

Kleper: Nestabilnost u dve trećine zemalja

  • Glas Amerike

Direktor američkih nacionalnih obaveštajnih službi Džejms Kleper

Direktor američkih nacionalnih obaveštajnih službi Džejms Kleper

Direkor američkih nacionalnih obaveštajnih službi Džejms Kleper rekao da će se naredna predsednička administracija suočiti sa nekim od najsloženijih i najraznovrsnijih globalnih pretnji koje je video u poslednjih više od pola veka.

Kleper je u govoru na godišnjem obaveštajnom i bezbednosnom samitu u Vašingtonu, kojem su prisustvovali lideri javnih i privatnih obaveštajnih kompanija, rekao da živimo u, kako se izrazio, “svetu nepredvidljive nestabilnosti”, gde u dve trećine zemalja širom sveta postoji pretnja određene nestabilnosti u narednih nekoliko godina.

Kleper je naglasio da veruje da će klimatske promene biti jedan od ključnih pokretača nestabilnosti u narednih nekoliko decenija.

“Najmnogoljudniji centru nadmetaće se za sve manje izvore hrane i vode, a vlade će sve teže kontrolisati svoje teritorije. Zbog svih tih faktora, nakon što nestane Islamska država, možemo da očekujemo pojavu nekog drugog terorističkog entiteta, u ciklusu ekstremizma koji će nastaviti da nas kontroliše u doglednoj budućnosti”, poručio je američki zvaničnik.

Takođe je dodao da će tradicionalni obaveštajni protivnici Sjedinjenih Država, među kojima su Rusija, Kina, Severna Koreja i Iran i dalje predstavljati izazov u tom sektoru.

Direktor obaveštajnih službi naveo je da se pre nedelju dana u Beloj kući sastao sa predstavncima timova za tranziciju oba predsednička kandidata i da je bio impresioniran u pogledu toga koliko su ti razgovori bili ozbiljni, uljudni i konstruktivni. “Bićemo u redu, ko god da pobedi”, ocenio je Kleper.

XS
SM
MD
LG