Linkovi

Kirbi: Interes SAD stabilan region


Kirbi: Ahtisarijev plan sadrži velike mogućnosti za Srbe na severu Kosova.
Kirbi: Ahtisarijev plan sadrži velike mogućnosti za Srbe na severu Kosova.

Govoreći o evropskom putu Srbije, ambasador SAD podseća da će pregovori sa Unijom trajati osam do deset godina, čak i da započnu - sutra.

Čak i da sutra počnu pregovori sa Unijom, oni će trajati osam do 10 godina, ocenio je ambasador SAD Majkl Kirbi, dok je potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić izjavila da su male šanse da 10. oktobra, u izveštaju Evropske komisije Srbija dobije preporuku za otpočinjanje pregovora u decembru.

Novi američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da se ne razmatra mogućnost podele Kosova, pošto se, kako je rekao, mora doći do trajnog rešenja koje će ljudima omogućiti da kontrolišu svoju sudbinu. U današnjem intevjuu agenciji Fonet Kirbi je istakao da je napredak oko problema Kosova moguć, s obzirom da su i predsednik i premijer Srbije izrazili spremnost za razgovore sa predstavnicima Kosova. Naš primarni interes je stabilnost regiona i rešenje na Kosovu koje će ukloniti probleme, objasnio je Kirbi:

“Mislim da treba puno da razgovaramo. Ahtisarijev plan već sadrži velike mogućnosti za Srbe na severu Kosova da kontrolišu mnoge od svojih interesa. Na jugu Kosova je već ostvaren napredak, a tamo živi dosta Srba”.

Govoreći o evropskom putu Srbije ambasador SAD je ocenio da se Srbija kreće u dobrom smeru, ali i da su za Srbiju neophodne reforme koje je nužno napraviti radi ulaska u EU. A to neće ići brzo, istakao je Kirbi:

“Čak i kada bi pregovori o priključenju Uniji počeli sutra, oni će trajati osam do 10 godina do konačnog završetka. Pretpostavljam da to zavisi od toga šta vi smatrate žurbom, ali to svakako neće ići brzo, bez obzira na sve.”

Suzana Grubješić
Suzana Grubješić
A govoreći o datumima, potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić je ocenila da su male šanse da Evropska komisija preporuči zemljama članicama EU da sa Srbijom u decembru otpočnu pregovori o pristupanju. Posle sastanka sa šefom Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga Ginterom Krihbaumom, ona je rekla da će izveštaj o napretku Srbija dobiti u sredu 10. oktobra, ali da je prava šansa Srbije za dobijanje datuma proleće iduće godine:

“Moramo imati u vidu da je izveštaj Evropske komisije jedan presek stanja u roku od godinu dana, i to u svim oblastima. I da nije bilo realno očekivati da u decembru dobijemo datum za otpočinjanje pregovora, jer prva polovina ove godine je prošla u izbornim radnjama, dva meseca u konstituisanju vlade. Ovo nije opravdanje, nije izgovor, ovo je sled događaja ove godine u Srbiji”, konstatuje Grubješić.

Evropske integracije Srbije su indirektno bile tema današnje debate u okviru Međunarodnog prajd foruma, na kome je poslanica Evropskog parlamenta iz Holandije Marija Kornelisen ocenila da je Vlada Srbije doživela veliki neuspeh, bez obzira da li nije mogla ili nije htela da obezbedi zaštitu Parade ponosa:

To će ostaviti posledice. Parada ponosa sama po sebi nije preduslov za evropske integracije, ali su u njoj sadržana najmanje tri uslova - sloboda izražavanja i okupljanja, sloboda od diskriminacije i sposobnost vlade da uspostavi vladavinu prava”, navodi Kornelisen.

A ako se govori o borbi za ljudska prava, moglo bi se reći da su petooktobarskim promenama stvoreni uslovi da se ova pitanja otvore i u Srbiji. Ipak, zanimljivo je da se na 12-tu godišnjicu velikih demonstracija u kojima je srušen režim Slobodana Miloševića u Beogradu ne govori previše o tom događaju. Iz vrha vlasti nema reagovanja na današnju godišnjicu, nekoliko stranačkih lidera je dalo svoje viđenje tih zbivanja, a razočarenje građana time gde se Srbija nalazi 12 godina kasnije je ipak najjasnija poruka o tome šta se očekivalo 5-tog oktobra 2000. godine.
XS
SM
MD
LG