Linkovi

Kineski zid polako nestaje


Kineski zid - jedno od sedam svetskih čuda
Kineski zid - jedno od sedam svetskih čuda

Kineski zid, star više od 2.500 hiljade godina, jedna je od najprepoznatljivijih građevina na našoj planeti. Međutim, zid tiho i brzo nestaje, kamen po kamen.

Sagrađen u drevnim vremenima da bi se odbila invazija Mongola, Kineski zid je istorijsko blago koje se proteže hiljadama kilometara duž sjevernog dijela Kine i svake godine privlači desetine hiljada turista.

Međutim, ogromna dužina zida je i njegova najveća slabost. U ruralnim područjima, poput ovog u pokrajini Hebei, zid nestaje alarmantnom brzinom zbog erozije i vandalizma. Osim turističkih lokacija blizu velikih gradova poput Pekinga, Kineski zid je u lošem stanju i istraživanja pokazuju da je 74 odsto građevine loše zaštićeno.

"U ljeto 2014. godine, otkrili smo da su zidovi oboreni. Ljudi su od seljana, za pet centi, kupovali škorpije da bi pravili kineske prirodne ljekove. Pet centi nije značilo ništa odraslima, ali jeste djeci. S obzirom na to škorpije žive između cigala, djeca su obarala zid da bi hvatala škorpije”, priča volonter Hu Đen Ren.

Hu dodaje da u ruralnim područjima, gdje turisti ne dolaze, zid ne donosi profit zbog čega ga zvaničnici ne šitite. Osim vandalizma, uzrok problema je vrijeme, smatra A Mao, koji nije želio da nam kaže svoje prezime.

"Zid počinje da propada kada je suvo, ali i kišno i vjetrovito. Ima šupljina koje treba popraviti.”

Iako je kineski Državni savjet nedavno donio nove propise za zaštitu zida, trenutna situacija je i dalje sumorna. Međutim, prema navodima opštinske vlade Pekinga, sa pokrajinama Hebei i Tjanđin, postignut je sporazum o popravci i zaštiti Kineskog zida u ruralnim područjima.

XS
SM
MD
LG