Linkovi

Kineski predsednik stigao u SAD na dvodnevni samit


Američki šef diplomatije Reks Tilerson dočeko je kineskog predsednika Ši Đinpinga u Palm Biču u Floridi, 6. april 2017.
Američki šef diplomatije Reks Tilerson dočeko je kineskog predsednika Ši Đinpinga u Palm Biču u Floridi, 6. april 2017.

Američki predsednik Donald Tramp dočekao je kineskog kolegu Ši Đinpinga u svojoj letnjoj rezidenciji Mar-a-Largo u Floridi gde će se održati dvodnevni samit tokom kojeg će američki lider pokušati da izvrši pritisak na Peking da se više angažuje u sprečavanju Severne Koreje da nastavi sa razvojem nuklearnog oružja.

Bez detaljnijeg objašnjenja ranije ove nedelje, Tramp je rekao „Ukoliko Kina neće da reši Severnu Koreju, mi ćemo“. Njegova administracija razmatra uvođenje sankcija kineskim bankama i kompanijama preko kojih Pjongjang ima pristum međunarodnim finansijama.

Kina snabdeva Severnu Koreju naftom, uvoznom hranom, potrošačkim dobrima i sirovim materijalima koji se koriste za izradu njihovog nuklearnog programa.

Kina je međutim takođe postala nezadovoljna vojnim aspiracijama severnokorejskog lidera Kim Džong Una, koji tokom šest godina koliko je na vlasti još nije došao u posetu Pekingu. Niz sankcija koje su Ujedinjene nacije uvele protiv Severne Koreje nije sprečilo tu zemlju da nastavi sa brojnim raketnim probama, od kojh je najnovija izvedena pre nekoliko dana.

Dvojica lidera razgovaraće i o pitanjima trgovine, pogotovo o sve većem jazu između porasta godišnjeg kineskog izvoza u Sjedinjene Države i smanjenja američkog izvoza u Kinu – što je dovelo do 310 milijardi dolara deficita za Sjedinjene Države u 2016. godini.

Prema nekim procenama ishoda samita koje dolaze iz Pekinga, Ši bi mogao da ponudi više kineskih investicija u Sjedinjene Države, što bi otvorilo nova radna mesta za Amerikance, inače jedno od glavnih Trampovih predizbornih obećanja.

XS
SM
MD
LG