Linkovi

Međunarodni sud presudio protiv Kine


Protest ispred kineskog konzulata uoči objavljivanja odluke Stalnog arbitražnog suda
Protest ispred kineskog konzulata uoči objavljivanja odluke Stalnog arbitražnog suda

U istorijskoj presudi, Arbitražni sud Ujedinjenih Nacija odbacio je kineske teritorijalne aspiracije u Južnom kineskom moru, ističući da ne postoji istorijsko pravo za taj veliki pomorski region.

Odluka Stalnog arbitražnog suda sa sedištem u Hagu odgovor je na tužbu Filipina podnetu 2013. godine, u kojoj se optužuje Peking za kršenje konvencije UN o pomorskom pravu, zbog agresivne akcije Kine na Skarborou, grebenu odaljenom oko 225 kilometara od obale Filipina. Ministar inostranih poslova Filipina, Perfekto Jasai izjavio je da njegova vlada pozdravlja odluku suda.

“Naši stručnjaci proučavaju odluku sa pažnjom koju takav arbitražni ishod zaslužuje. U međuvremenu pozivamo one koji su zabrinuti da ispolje uzdržanost i ozbiljnost. Filipini snažno izražavaju svoje poštovanje za ovu istorijsku odluku kao važan doprinos daljim naporima u rešavanju sporova u Južnom kineskom moru.”

Stalni arbitražni sud je saopštio da tvrdnja Pekinga o, takoreći, suverenitetu na skoro čitavom Južnom kineskom moru prema takozvanoj liniji, koja se prostire od obala na jugu Kine, nije u skladu sa konvencijom UN, koja propisuje da je pomorska granice zemalja udaljena 12 nautičkih milja od obale i da zemlje kontrolišu ekonomske aktivnosti do 200 nautičkih milja od svojih obala. Medjutim, portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Lu Kang već je najavio da će Kina ignorisati odluku.

“Mi zapravo ne priznajemo odluku i nismo je priznavali od početka i nećemo je prihvatiti. Mi nemamo ništa sa tim takozvanim slučajem arbitražnog suda koji bi mogao da dovede do bilo kakve legalne ili relevantne odluke suda. I nećemo prihvatiti bilo kakve dokumente u vezi sa tim.”

Kina je odbila da učestvuje u ročištima na sudu jer je tvrdila da on nema nadležnost nad tim sporom, uprkos tome što su Peking i Filipini potpisnice konvenciju UN .

Kina je pokrenula operacije stvaranja kopna i građevinske radove velikih razmera širom Južnog kineskog mora tokom proteklih godina, tako što je pretvorila veći broj koralnih grebena u veštačka ostrva koja mogu da podrže vojne instalacije, ignorišući suparničke zahteve Bruneja, Malezije, Vijetnama, Tajvana i Filipina.

Arbitražni sud u Hagu takođe je odbacio odluku Kine o uspostavljanju ekskluzivne ekonomske zone nad arhipelagom Spretli i ukazao da su građevinske aktivnosti Kine na grebenu Misčif izazvale nenadoknadivu štetu ekosistemu grebena.

XS
SM
MD
LG