Linkovi

Kina domaćin bliskoistočnim liderima


Palestinski predsednik Mahmud Abas sa kineskim kolegom Ši Đinpingom
Palestinski predsednik Mahmud Abas sa kineskim kolegom Ši Đinpingom

Kineski predsednik Ši Đinping je danas primio u Pekingu palestinskog lidera Mahmuda Abasa, dok će u sredu primiti i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Poseta palestinskog lidera prva je poseta jednog lidera sa Bliskog istoka Kini otkada je Ši u martu preuzeo položaj. Posle današnjeg ceremonijalnog dočeka dvojica lidera su se povukla u sobu za prijem, u Velikoj Sali naroda, gde su razgovarala o bilateralnim vezama kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa. Premijer Netanjahu doputovaće u Peking u sredu.

Predstavnica kineskog ministarstva inostranih psolova, Hua Ćunjing, rekla je danas novinarima da je dolazak dvojice lidera u istoj nedelji deo nastojanja Kine da promoviše mir na Bliskom istoku.

Kina neprekidno podržava mirovni proces na Bslikom istoku. Podržavamo Palestinu i Izrael u prevazilaženju uzajamnih razlika i sporova putem miroljubivih pregovora. Dolazak njihovih lidera u državnu posetu deo je naših nastojanja na promovisanju mirovnog procesa na Bliskom istoku”, rekla je Hua Ćunjing.

Kineska predstavnica je dodala da bi Kina rado ugovorila njihov sastanak licem u lice.

“Ako lideri Palestine i Izraela budu želeli i tražili da se sastanu u Kini, ona će im u tome pomoći. Ali za sada nema informacije o tome”, rekla je Hua Ćunjing.

Nije poznato da li će se dvojica lidera sastati tokom boravka u Kini. Očekuje se da će Netanjahu razgovarati sa kineskim liderima i o uzajamnoj trgovini.
Prema planu, Abas će Kinu napustiti sutra.
XS
SM
MD
LG