Linkovi

Kina odbacila kritike SAD


Admiral Sun Đijanguo tokom današnjeg obraćanja u Singapuru
Admiral Sun Đijanguo tokom današnjeg obraćanja u Singapuru

Admiral Sun Đijanguo, zamenik načelnika generalštaba kineske vojske, na samitu u Singapuru, poručlio da je izgradnja u spornim vodama Južnog kineskog mora "opravdana, zakonita i razumna"...

Kina je žustro odbacila kritike SAD povodom svojih aktivnosti u Južnom kineskom moru.

Kineski admiral Sun Đijanguo poručio je na bezbednosnom samitu u Singapuru da je izgradnja u spornim vodama "opravdana, zakonita i razumna" i da su projekti, koji se sprovode u službi obezbeđivanja - kako se izrazio - "međunarodnih javnih usluga".

Admiral, koji je i zamenik načelnika generalštaba kineske vojske istakao je da “nema promena kada se radi o kineskim stavovima u vezi sa Južnim kineskim morem", dodajući da "nema ni promena u poziciji Kine da se relevantni sporovi rešavaju na miran način kroz pregovore i konsultacije".

Admiral se suočio sa brojnim pitanjima prisutnih vojnih zvaničnika, diplomata, stručnjaka i novinara, koji su bili sumnjičavi, ali se Sun držao svoje priče i nije razjasnio nijednu izjavu.

Dan ranije, američki sekretar za odbranu Ešton Karter ukorio je Kinu rekavši da je Peking “u raskoraku sa međunarodnim normama, usred tempa bez presedana kada je reč o reklamaciji ostrva, dodajući da “nije jasno koliko daleko će Kina ići”.

XS
SM
MD
LG