Linkovi

Sastanak predstavnika vojske Srbije i KFOR-a


Obučna vežba kosovskog taktičkog rezervnog manevarskog bataljona u kampu Rigas Fereros kod Uroševca
Obučna vežba kosovskog taktičkog rezervnog manevarskog bataljona u kampu Rigas Fereros kod Uroševca

Komandant KFOR-a Erhard Biler razgovaraće u četvrtak sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milojem Miletićem. Teme razgovora su, kako kaže komandant KFOR-a administrativna i granična pitanja izmedju Srbije i Kosova.

Komandant KFOR-a Erhard Biler rekao je da sutrašnji sastanak sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije nije nikakva novost, jer su kako je kazao i njegovi prethodnici u proteklih 11 godina održavali slične sastanke sa vodećim ljudima srpske vojske.

“Razgovaraćemo o graničnim incidentima koji su se dogodili u poslednjih par meseci. Razgovaraćemo o uspostavi sinhronizovanih patroli, jer je KFOR i dalje zadužen za prelaze i to su neke od tema razgovora. Mi se srećemo po prvi put, ja lično, i nadam se da ćemo uspostaviti dobre odnose za dobrobit celokupne situacije i naravno za dobrobit ljudi Kosova i Srbije”, rekao je Biler.

Komandant KFOR-a prisustvovao je danas u kampu Rigas Fereros kod Uroševca obučnoj vežbi koju je izveo kosovski taktički rezervni manevarski bataljon.

“Ovo je bila prezentacija za vas. Moj cilj je bio da vam pokažemo kako naši vojnici i naše snage vežbaju uspostavu kontrole u operacijama. Dakle vi ste videli američke vojnike, grčke vojnike i vojnike Portugala u ovoj vežbi. Ovde se radilo o izolovanju minskog polja. Bilo je nekih grešaka, bilo je nekih kašnjenja, ali sam ukupno zadovoljan vežbom. Mi regrutujemo broj novih vojnika u proleće, kada će se i broj vojnika u KFOR-u smanjiti za deset do 12 hiljada”, istakao je komandant KFOR-a.

Pošto je rekao da je prilikom vežbe bilo i nekih grešaka, novinare je zanimalo kako bi se to odrazilo na ljudske živote da je u pitanju stvarnost, a ne vežba.

“Ja ne bih bio tako striktan, bilo je kašnjenja, ali ovo je samo vežba. Mi nismo savršene snage i mi smo sada u uvežbavanju, ali vremenom ćemo se usavršiti kako bismo mogli da odgovorimo na prave izazove”, objasnio je Biler.

Današnja vežba je deo ciklusa obuke, sa ciljem ojačanja KFOR-ove sposobnosti. Medijski program činio je i helikopterski let nad Prištinom do kampa Rigas Fereros kod Uroševca.

XS
SM
MD
LG