Linkovi

Još jedan demokrata protiv sporazuma sa Iranom


Američki senator Čak Šumer iz Njujorka sa novinarima u Vašingtonu (arhiva)
Američki senator Čak Šumer iz Njujorka sa novinarima u Vašingtonu (arhiva)

Demokratski senator Čak Šumer, bliski saradnik američkog predsednika Baraka Obame drugi je demokratski zakonodavac koji ne podržava nuklearni sporazum koji su svetske sile postigle sa Iranom.

Pokušaji američkog predsednika Baraka Obame da ubedi skeptičan Kongres da prihvati sporazum o iranskom nuklearnom programu naišli su na ozbiljnu prepreku kada je jedan od najvećih pobornika Obamine politike, senator Čak Šumer izjavio da ne podržava sporazum.

Demokrata Šumer izdao je saopštenje kasno sinoć u kojem se navodi da je posle dubokog i pažljivog razmišljanja i ličnog preispitivanja odlučio da glasa protiv sporazuma sa Iranom.

On je drugi zakonodavac, Jevrejin iz Njujorka koji se javno usprotivio sporazumu. Predsednik Obama je već rekao da će staviti veto na bilo koji predlog za blokiranje nuklearnog sporazuma koji zakonodavci izglasaju, međutim za stavljanje veta mu je potrebna podrška demokrata.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu vrši pritisak na američke zakonodavce da odbace sporazum koji su svetske sile potpisale sa Iranom jer, kako tvrdi, on predstavlja bezbednosni rizik.

XS
SM
MD
LG