Linkovi

Džon Keri preuzeo dužnost


Novi američki državni sekretar Džon Keri
Novi američki državni sekretar Džon Keri

Službenici Stejt departmenta pozdravili su novog državnog sekretara aplauzom kada je danas došao na posao.

Američki državni sekretar Džon Keri danas je počeo mandat na položaju šefa američke diplomatije obećanjem da će prioritet njegove agencije biti sigurnost i bezbednost diplomatskog osoblja širom sveta.

Službenici Stejt departmenta pozdravili su Kerija aplauzom kada je danas došao na posao.

Taj demokrata iz Masačusetsa položio je zakletvu na položaj u petak, 1. februara.
Tom prilikom on se prisetio svoje mladosti provedene u Berlinu, gde je njegov otac bio američki diplomata, rekavši da je shvatio vrednosti slobode tek kad je video kako se živelo u Istočnoj Nemačkoj pod sovjetskom okupacijom.

Keri, koji je do sada bio predsednik Senatskog odbora za odnose sa inostranstvom, odao je priznanje dostignućima Stejt departmenta u odbrani američkih ideala i učešću u uspostavljanju mira u svetu, kao u i uzdizanju i jačanju prava gradjana širom sveta.

Keri je na tom položaju nasledio Hilari Klinton, koja je bila šef američke diplomatije poslednje četiri godine. Pre Hilari Klinton državna sekretarka je bila Kondoliza Rajs.

Keri je rekao da ga čeka ozbiljan rad, ukoliko želi da ostane na njihovom nivou.
Inače, Keri nije nepoznat svetskim liderima jer je visoki funkcioner Demokratske stranke i bivši predsednik senatskog Odbora za odnose sa inostranstvom.

1966. Keri je diplomirao na Univerzitetu Jel posle čega je na kratko poslat u Vijenamski rat, gde je zaradio dve medalje za hrabrost i tri odlikovanja Purpurno srce. Po povratku kući postao je otvoreni protivnik rata.

Diplomu pravnika stekao je na Bostonskom koledžu 1976, a 1982. izabran je za zamenika guvernera svog rodnog Masačusetsa.

1984. godine izabran je na položaj u američkom Senatu, gde je stekao reputaciju umereno levičarskog zakonodavca koji podržava slobodnu trgovinu, zaštitu čovekove sredine i snažno aktivnu američku spoljnu politiku.
XS
SM
MD
LG