Linkovi

Džon Keri završava posetu inostranstvu


Državni sekretar Džon Keri sa krunisanim princem Abu Dabija Šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom
Državni sekretar Džon Keri sa krunisanim princem Abu Dabija Šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom

Tokom boravka u Abu Dabiju, Keri se zahvalio desetinama službenika američke ambasade za njihov rad u regionu u kojem se odigravaju promene

Američki državni sekretar Džon Keri završava prvu posetu inostranstvu u tom svojstvu razgovorima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru.

Tokom današnjeg boravka u Abu Dabiju Keri se zahvalio desetinama službenika američke ambasade za njihov rad u regionu u kojem se odigravaju promene.

Osvrnuvši se na, kako je rekao, regionalne potrebe u razvoju, ekonomskoj diversifikaciji i otvaranju novih radnih mesta, čiji je nedostatak znatno doprineo ustanku nazvanom Arapsko proleće, tokom protekle tri godine, Keri je pohvalio odao priznanje nastojanjima Ujedinjenih Arapskih Emirata da pomere fokus svoje ekonomije sa baziranja isključivo na nafti, na druge oblasti privrede.

Nešto ranije, Keri je objavio da će Sjedinjene Države odobriti Egiptu 190 miliona dolara neposredne pomoći u okviru većeg paketa u vrednosti od 450 miliona dolara za pomoć u sprovođenju ključnih ekonomskih reformi. Egipatski predsednik Muhamed Morsi je Keriju pružio uveravanja da će njegova vlada sprovesti političke i ekonomske promene u cilju stabilizacije te podeljene zemlje.

Pre dolaska u Egipat Keri je poseto Britaniju, Nemačku, Francusku, Italiju i Tursku.
XS
SM
MD
LG