Linkovi

Keri u Moskvi o Ukrajini i Siriji


Američki državni sekretar na međunarodnom aerodromu u blizini Moskve, 23. mart 2016.
Američki državni sekretar na međunarodnom aerodromu u blizini Moskve, 23. mart 2016.

Američki šef diplomatije će sa državnim vrhom Rusije razgovarati i o terorističkim napadima u Briselu, koje je nazvao napadima na sve ono što Evropa predstavlja.

Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je u Moskvu, gde će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom razgovarati o krizi u Ukrajini i Siriji.

Tema razgovora verovatno će biti i jučerašnji teroristički napadi u Briselu, koje je Keri nazvao napadima na čitav belgijski narod i protiv svega onoga što Evropa predstavlja.

Visoki funkcioner Stejt departmenta je novinarima rekao da Keri vidi napade u Briselu kao deo veće pretnje od strane ekstremističke grupe Islamska Država, koja je preuzela odgovornost za napade u utorak.

Što se tiče Sirije, isti funkcioner je rekao da Keri želi da čuje kako Putin i Lavrov vide aktuelna nastojanja za političku tranziciju, bez predsednika Bašara al Asada na vlasti. Funkcioner Stejt departmenta je jasno stavio do znanja da SAD i dalje imaju stav da Asad mora da napusti položaj kako bi postojala održiva staza ka miru posle pet godina krvoprolića u Siriji.

XS
SM
MD
LG