Linkovi

SAD i Izrael se ne slažu oko Irana


Državni sekretar Džon Keri i izraelski premijer Benjamin Netanjahu na sastanku u Rimu, 23, oktobar, 2013.
Državni sekretar Džon Keri i izraelski premijer Benjamin Netanjahu na sastanku u Rimu, 23, oktobar, 2013.

Džon Keri je razgovore sa izraelskim premijerom Netanjahuom nazvao pravovremenim, s obzirom na pozitivan početak nuklearnih pregovora sa Iranom.

Izrael i Sjedinjene Države i dalje se ne slažu oko načina za rešavanja pitanja spornog iranskog nuklearnog programa. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je na sastanku u Rimu jasno predočio američkom državnom sekretaru Džonu Keriju svoju zabrinutost zbog novog popuštanja u odnosima Zapada i Irana. Izveštaj je pripremio dopisnik Glasa Amerike, Henri Ridžvel.

Državni sektretar je razgovore sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom nazvao pravovremenim, s obzirom na pozitivan početak nuklearnih pregovora sa Iranom.

Dok pozdravljamo promenjenu retoriku, promenjen ton i diplomatsko otvaranje koje su ponudili predsednik Hasan Rohani i ministar inostranih poslova Džavid Zafar, rekli smo jasno da reči nisu isto što i dela.”

Akcije bi morale da budu nedvosmislene, dodao je Keri, kako bi bilo nedvosmisleno jasno da je iranski nuklearni program ima isključivo mirnodopsku svrhu.

Premijer Netanjahu je ponovio izraelsku strepnju da će Zapad ublažiti sankcije Iranu.

“Najbolji put do miroljubivog rešenja jeste održavanje pritiska na Iran. To je ono što ih je privolelo na pristupanje ovim obnovljenim pregovorima.

Međunarodne sankcije teško pogađaju iransku ekonomiju, a SAD su saopštile da ih neće ukidati prevremeno.

Međutim, Izrael kaže da Iran mora da odustane od obogaćivanja uranijuma, što izgleda SAD ne zahtevaju.

Na pregovorima u Ženevi, ranije ovog meseca, učestvovalo je šest vodećih svetskih sila i Iran. To su bili prvi pregovori od izbora novog iranskog predsednika Hasana Rohanija u junu.

Analitičar britanskog kraljevskog Vojnog instituta, Ali Ansari kaže da bi Izrael mogao da ostane usamljen po pitanju Irana.

“Trenutno se pojavljuju dve vrste prilično jednostrane interpretacije pristupa Iranu. Jedna je toliko optimistična i entuzijastična da previđa detalje, dok je druga fiksirana na detalje, bez uvida u šire mogućnosti.”

Ansari kaže da bi Zapad trebalo da shvati razloge zašto je Teheran promenio svoj ton.

“U stvari ne vidimo neki novi, liberalni talas u Iranu. U stvari, svedoci smo ekonomske krize koja daje zamah toj promeni.”

U razgovoru sa Netanjahuom, državni sekretar Keri se takođe založio za napredovanje u bliskoistočnim mirovnim pregovorima.

Saradnik Četem hausa, Josi Mekelber, kaže da bi trebalo postaviti rokove.

“Bez čvrstih rokova nema ni osećaja da postoje pravila pregovoranja, niti merila napredovanja, tako da bi razgovori mogli da traju beskonačno.”

Keri ima ambiciozan cilj, ističe Mekelber.

“Istovremeno dve stvari: izraelsko-palestinsko pitanje, koje već 20 godina pre njega niko nije uspeo da reši, i regulisanje iranskog nuklearnog programa, najkrupnijeg pitanja današnjice.”

Druga runda ženevskih razgovora Irana sa takozvanom Grupom pet plus jedan, zakazana je za početak idućeg meseca.
XS
SM
MD
LG