Linkovi

Bliskoistočni mirovni razgovori u Parizu


Američki državni sekretar Džon Keri i palestinski predsednik Mahmud Abas
Američki državni sekretar Džon Keri i palestinski predsednik Mahmud Abas

Američki državni sekretar Džon Keri nalazi se u Parizu, gde učestvuje u razgovorima o bliskoistočnom mirovnom procesu.

Keri se sastao sa ministrom spoljnih poslova Jordana Naserom Judehom, a onda imao razgovor sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u sklopu najnovijih nastojanja da postigne napredak u izraelsko-palestinskim pregovorima, uključujući i pokušaj da se napravi nacrt konačnog mirovnog sporazuma dve strane.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki izjavila je da su pregovori u važnom trenutku i da se Vašington trudi da smanji razlike između dve strane koje se tiču okvira za pregovore. Izraelski vojni radio navodi izjavu neimenovanog američkog zvaničnika koji učetvuje u razgoviorima da se očekuje da će Keri tražiti od Izraela da sprovede delimičnu obustavu izgradnje novih naselja izvan određenih delova Zapadne obale.

Taj radio takođe prenosi da bi deo okvirnog plana na kome Keri radi dozvolio da se rok za završetak pregovora produži od aprila do kraja godine. Obnovljeni pregovori Izraela i Palestinaca nisu doneli veliki napredak od jula meseca kada je proces ponovo pokrenut posle trogodišnje pauze.
XS
SM
MD
LG