Linkovi

Najava obnove izraelsko-palestinskog dijaloga


Američki državni sekretar Keri na konferenciji za novinare sa jordanskim ministrom inostranih poslova
Američki državni sekretar Keri na konferenciji za novinare sa jordanskim ministrom inostranih poslova

Keri je novinarima u Jordanu rekao da su razgovori sa Izraelcima i Palestincima doveli do znatnog približavanja stavova dve strane.

Džon Keri je u Jordanu razgovarao sa ministrima spoljnih poslova Arapske lige o ratu u Siriji i nastojanju da se obnove Bliskoistočni mirovni pregovori.

Gradjanski rat u Siriji i nestabilnost u Egiptu su teme o kojima američki državni sekretar, Džon Keri razgovara sa ministrima spoljnih poslova Arapske lige u Jordanu, ali glavni cilj njegove posete je da se osigura pomoć arapskih saveznika u obnovi direktnih razgovora Izraelaca i Palestinaca.

Keri nije planirao da se tokom posete sastane sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, a u utorak je neformalno razgovarao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Portparol palestinskog predsedništva, Nabil Abu Rudina kaže da Palestinci nisu prepreka za ponovno pokretanje razgovora.

"Nadamo se da će sekretar Keri uspeti. Predsednik Abas je spreman i predan ideji dvodržavnog rešenja kao i svakom koraku koji bi mogao da dovede do mira i stabilnosti. Važno je što se Sjedinjene Države zalažu za to i nadamo se da će se tako i nastaviti“,
kaže Rudina.

Sukob u Siriji otežava postizanje tog cilja jer izraelske vlasti poručuju da neće dozvoliti jačanje libanske ekstremističke grupe Hezbola da jača u Siriji.

"Primećujem novo interesovanje za pokretanje pregovora što je rezultat toga da deo američke administracije shvata da pokušaj da se ograniči sirijski konflikt ne uspeva i da se nasilje širi i preko granica Sirije. Izrael je više angažovan, Hezbola je više angažovan“, ističe analitičar Američkog instituta za mir, Stiv Hajdeman.

Kriza u Siriji samo je podstakla Izrael da što pre reši sporove sa Palestincima, ističe profesor sa Američkog univerziteta Akbar Ahmed.

"Pošto je Izrael sused zemlji u kojoj se ratuje, izraelski interesi su da zaštiti svoje granice i da osigura mir i bezbednost u okviru tih granica“, kaže Ahmed.

Izrael šalje dodatne trupe na položaje u blizini Sirije kako bi se ograničilo nasilje, kaže bivši američki ambasador u Izraelu, Danijel Kurcer.

"Danas je situacija u Siriji manje više ograničena na teritoriju Sirije, ali su izgledi da se nasilje proširi na druge zemlje veoma veliki i veoma opasni, u smislu destabilizacije suseda ili uvlačenja Izraela u konflikt“, smatra Kurcer.

On dodaje da bi povratak palestinskim razgovorima olakšao Izraelu da reši problem sa Sirijom.

"Jedna je stvar imati rastuće probleme u susednoj zemlji, a druga imati ih unutar palestinske teritorije. Ako možete da rešite unutrašnje probleme, diplomatski ste u boljoj poziciji da se bavite onim što se dešava spolja.“

Pre razgovora sa predstavnicima Arapske lige, sekretar Keri i jordanski ministar inostranih poslova Naser Judeh sastali su i razgovarali o uticaju krize u Sriji na izraelsko-palestinske pregovore i o sirijskim izbeglicama u kontekstu bezbednosti u Jordanu.
XS
SM
MD
LG