Linkovi

Keri nastavlja diplomatsku misiju


Državni sekretar Džon Keri i izraelski premijer Benjamin Netanjahu
Državni sekretar Džon Keri i izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Keri se juče sastao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Amanu i potom se vratio u Jerusalim radi druge runde razgovora sa Netanjahuom.

Američki državni sekretar Džon Keri nastavlja "šatl diplomatiju" izmedju Jordana i Izraela, sa nemerom da se ožive mirovni razgovori izmedju Izraelaca i Palestinaca.

Šef američke diplomatije juče se sastao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Amanu i potom se brzo, za manje od 24 sata, vratio u Jerusalim radi druge runde razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Keri kaže da ne postavlja kranji rok za povratak na razgovore, ali upozorava da bi svako odlaganje „omogućilo vakum koji bi popunili ljudi koji ne žele da se stvari dese.“

Nakon sastanka sa izraelskim premijerom Netanjahuom Keri se sastao sa izraelskim predsednikom Šimonom Peresom, koji je hvalio nastojanja američkog državnog sekretara i izrazio optimizam povodom budućnosti.

Medjutim, uprkos novim nastojanjima na obnovi pregovora, američki državni sekretar je suočen sa znatnim preprekama, uključujući palestinsku ekstremističku grupu Hamas koja odbacuje te razgovore.
XS
SM
MD
LG