Linkovi

Keri kritikuje Hamas i ukrajinske separatiste


Državni sekretar Džon Keri
Državni sekretar Džon Keri

Američki državni sekretar Dzon Keri apeluje za primijre izmedju Izraela i Hamasa u Gazi i krivi palestinsku islamističku organizaciju Hamas za eskalaciju nasilja.

Saradnik Glasa Amerike Majkl Bouman izveštava da je Keri takodje okrivio proruske separatiste u Ukrajini za prošlonedeljno obaranje malezijskog putničkog aviona:

I dok se izraelska kopnena ofanziva nastavlja u Gazi, američki državni sekretar juče se pojavio na svim velikim TV mrežama u SAD sa porukom za Hamas:

„Oni moraju da prestanu da granatiraju Izrael i prihvate primirje. Hamas mora da postane deo rešenja.“

U jeku bacanja krivice izmedju Hamasa i izraelskih funkcionera, Keri je ponovio dugoročnu američku predanost promociji mira na Bliskom istoku, ali je rekao da su akcije Hamasa neprihvatljive.

„Hamas mora da razume da ne može da tvrdi da je iznad svega dok istovremeno šalje rakete na ljude, otima ljude i kopa tunele u cilju napada. To se mora obustaviti.“

Funkcioner UN-a u Gazi Robert Tarner apelovao je za okončanje svakog krvoprolića.

„Apelujemo na sve umešane strane da se pridržavaju humanitarnog prava, posebno proporcionalnosti i preduzimanja mera da ne dodje do civilnih žrtava. Nasilje mora da se okonča i mora se naći rešenje za sve probleme u Gazi.“

Gaza je jedna od globalnih kriza na koje je fokusirana pažnja sveta. Sekretar Keri se takodje osvrnuo na ono što administracija predsednika Obame zna o tome ko je oborio putnički mlaznjak iznad istočne Ukrajine.

„Mi pratimo imidže lansiranja projektila zemlja vazduh, tokom nestanka aviona sa radara. Znamo pouzdano da su se separtisti hvalili na društvenim medijima neposredno posle obaranja aviona.“

Keri je optužio separatiste da opstruišu istragu pada malezijskog aviona i ukazao da Rusija kao zemlja koja podržava separatiste snosi veliki deo odgovornosti za ovu tragediju.

„Postoji širok spektar činjenica koje ukazuju na rusku podršku i umešanost u ovom nastojanju. Neki od separatističkih lidera su Rusi. Rusija naoružava separatiste. Rusija podržava separatiste. Rusija obučava separatiste.“

Predsednik Barak Obama je pooštrio američke sankcije Rusiji dan pred obaranje aviona. Džon Keri je istakao kako se nada da će SAD i evropske saveznice ubuduće zauzimati jedinstven stav prema Moskvi.

XS
SM
MD
LG