Linkovi

Džon Keri u poseti Indiji


Državni sekretar Džon Keri po dolasku u Indiju, 23. juni, 2013.
Državni sekretar Džon Keri po dolasku u Indiju, 23. juni, 2013.

U središtu Kerijevog prvog dolaska u Indiju u svojstvu državnog sekretara, biće trgovina, imigracija i bezbednosne teme

Američki državni sekretar Džon Keri traži od Indije da preduzme mere protiv klimatskih promena, istakavši da to ima suštinski značaj za dalji rast zemlje. On je danas stigao u Nju Delhi posle zadržavanja u Kataru, gde je sa grupom ministara spoljnih poslova razmotrio situaciju u Siriji.

Prvog dana trodnevne posete Indiji, Keri je rekao da shvata da indijska „vrhunska predanost razvoju i iskorenjivanju siromaštva“ ima suštinsku važnost, ali je istakao da bi „kolektivni neuspeh“ u borbi protiv klimatskih promena mogao da poremeti sve snove zemlje o rastu i razvoju. Keri je takođe rekao da najveća demokratija na svetu, Indija, može da odigra kritičnu ulogu na avganistanskim izborima iduće godine i pomogne Avganistanskoj vladi da poboljša izborni sistem i stvori okvire za rešavanje spornih situacija.

Funkcioneri Sjedinjenih Država kažu da žele veće otvaranje indijskiih tržišta za američku robu. Nju Delhi, sa svoje strane, želi američku imigracionu politiku koja će olakšati visokokvalifikovanim indijskim radnicima ulazak na američko poslovno tržište. Analitičari kažu da će verovatno biti razmotrena i pitanja povezana sa autorskim pravima. Keri treba da da se sastane se sa indijskom ministrom spoljnih poslova Salmanom Kuršidom, pre odlaska u utorak u Saudijsku Arabiju.
XS
SM
MD
LG