Linkovi

Keri traži podršku za borbu protiv ISIS-a


Američki državni sekretar, Džon Keri na sastanku sa iračkim šefom diplomatije, Ibrahimom al Džafrijem u Bagdadu, 10. septembar 2014.
Američki državni sekretar, Džon Keri na sastanku sa iračkim šefom diplomatije, Ibrahimom al Džafrijem u Bagdadu, 10. septembar 2014.

Američki šef diplomatije je u poseti Iraku gde nastoji da pridobije političku, vojnu i finansijsku podršku za borbu protiv Islamske države.

Američki državni sekretar Džon Keri je tokom današnje posete Iraku podržao plan iračkog premijera Hajdera al-Abadija za poboljšanje odnosa Bagdada sa sunitima i Kurdima i poručio da je Irak partner u borbi protiv ekstremista iz Islamske države.

Keri je naglasio da je istorijski uspjeh to što su Iračani, mirnim putem, prevazišli duboke sektaške i etničke podjele da bi formirali novu i inkluzivnu vladu, u sred nezamislivog terora i nasilja.

Visoki američki zvaničnik, koji će tokom turneje po Bliskom istoku pokušati da pridobije vojnu, političku i finansijsku podršku za borbu protiv Islamske države, rekao je da je ta ekstremistička organizacija otelotvorenje zla.

“Riječ je o organizaciji koja postiže svoje ciljeve samo nasiljem, represijom i razaranjem”, istakao je Keri i dodao da Iračani, uz ostatak svijeta, moraju da pobijede u borbi protiv Islamske države.

XS
SM
MD
LG