Linkovi

Keri traži od Kine da utiče na Pjongjang


Američki državni sekretar Džon Keri pozdravlja se sa ambasadorom SAD u Kini, Maksom Bokusom po dolasku u Peking, 26. januara 2016.
Američki državni sekretar Džon Keri pozdravlja se sa ambasadorom SAD u Kini, Maksom Bokusom po dolasku u Peking, 26. januara 2016.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji sutra počine razgovore sa zvaničnicima u Pekingu, pozvaće Kinu da izvrši veći pritisak na Severnu Koreju da obustavi kontroverzne nuklearne testove.

Kina je poslednja stanica Kerijeve turneje po tri azijske zemlje – posete koja je takodje obuhvatila Laos i Kambodžu. Američki državni sekretar posetio je Aziju dvadesetak dana pošto je Severna Koreja objavila da je uspešno testirala hidrogensku bombu – što je potez koji je izazvao snažnu osudu Južne Koreje i svetskih sila.

Zamenik državnog sekretar, Toni Blinken, doputovao je u Aziju pre Kerija, i razmotrio severnokorejske poteze sa svojim japanskim i južnokorejskim kolegama, navodeći da su potpuno jedinstveni...

“…u snažnoj osudi tog testiranja i rešenosti da Severna Koreja snosi posledice zbog kršenja svojih medjunarodnih obaveza.“

U tom kontekstu ključnu ulogu ima Kina, glavni trgovinski partner Severne Koreje, ali i zemlja koja se kritikuje što ne koristi više svoj uticaj na Pjongjang.

“Situacija na Korejskom poluostrvu je u ovom trenutku veoma osetljiva. Nadamo se da će relevantne zemlje postupati u skladu sa očuvanjem regionalnog mira i stabilnosti“, naveo je Hong Lei, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Medjutim, Kina mora da izbalansira suprostavljene interese, smatraju analitičari.

“Izazov za Kinu je da potrebu za kažnjavanjem Severne Koreje uskladi sa svojim strahovanjima za stabilnost u Severnoj Koreji. Dakle, oni žele da izvrše pritisak, ali da je ne pritisnu previše“, kaže Skot Snajder iz Saveta za spoljnopolitičke odnose.

Snajder dodaje da je izazov za SAD da ubede Kinu da kažnjavanje Severne Koreje neće biti štetno za njene sopstvene interese.

XS
SM
MD
LG